Ο Παναθηναϊκός στραβοπάτησε στο αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση, έχασε το πλεονέκτημα έδρας και πάει την επόμενη Τρίτη στο Τελ Αβίβ για να το ξανακερδίσει. Στην παράταση κέρδισε η Μακάμπι με 92-94.
Ο Παναθηναϊκός πολύ θα ήθελε, αλλά θα ήταν πραγματικά παράδοξο να έφτανε στους προ διημέρου ρυθμούς, να έβγαζε τόση πολλή ενέργεια στο παρκέ και να απέδιδε ανάλογα σε άμυνα και επίθεση. Ούτε φυσικά η Μακάμπι θα ήταν πάλι τόσο κακή. Το πρόβλημα δεν ήταν το σκοράρισμα, αλλά η περιφερειακή άμυνα. Ούτε ένας εκ των γκαρντ προσέφερε σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα οι Λάνγκφορντ, Οχαγιόν και Σμιθ να έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης.
Όσο τα τρίποντα, χωρίς σταθερό εκτελεστή, ήταν εύστοχα, οι "πράσινοι" κρατούσαν τα ηνία (24-20, 29-22, 31-26), δεν ήταν όμως πανάκεια το μακρινό σουτ απέναντι σε μια Μακάμπι που έβρισκε πολύ πιο ορθολογικά το δρόμο προς το καλάθι. Το 43-41 του 20' με τα 8/15 από τα 6μ75 κράτησε τον Παναθηναϊκού σε θέση ισχύος, όπως και οι 14 σερί πόντοι του ηρωικού Καϊμακόγλου που σκόραρε με κάθε πιθανό τρόπο.
Ήταν εμφανές ωστόσο πως η Μακάμπι λειτουργούσε καλύτερα στο παρκέ. Ο Οχαγιόν ταλαιπωρούσε τους αντιπάλους τους και "πλήγωνε" διαρκώς την "πράσινη" άμυνα, ο Σμιθ ήταν σταθερά αποδοτικός και μετά το 54-61 η Μακάμπι έφτασε στο σημείο να ξεφύγει με δέκα (58-68) στο 32' στο χειρότερο διάστημα του "τριφυλλιού" στα πρώτα δύο ματς.
Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού βασίστηκε (πάλι) στα τρίποντα του Διαμαντίδη, του Καϊμακόγλου και του Γιασικεβίτσιους, δεν υπήρχε άλλωστε άλλη λύση επιστροφής. Ο Παπαλουκάς επιχείρησε να γίνει ήρωας, πέτυχε πόντους με προσωπικές ενέργειες, έχασε όμως μία κρίσιμη βολή και μετά το κάρφωμα του Μπατίστ ο Καϊμακόγλου έστειλε το ματς στην παράταση με 83-83 - το εύστοχο σουτ του Λάνγκφορντ ήταν όντως εκπρόθεσμο.
Θεωρητικά στην παράταση ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο. Όχι μόνο γιατί γύρισε το ματς, αλλά περισσότερο λόγω επιλογών. Είχε σταθερά το προβάδισμα με τρεις πόντους, αλλά τα μεγάλα σουτ του Μπλου από το τρίποντο, σε συνδυασμό με τις κακές επιθετικές επιλογές των "πράσινων", έφεραν τα πάνω κάτω. Στο 92-93 ο Γιασικεβίτσιους εκτέλεσε βιαστικά από την κορυφή, ενώ μετά την εύστοχη βολή του Λάνγκφορντ ο Διαμαντίδης έκρινε πως έπρεπε να σουτάρει τρίποντο. Σίδερο όμως και το ροζ φύλλο κατέληξε δικαιωματικά στη Μακάμπι που άντεξε στο φινάλε χωρίς ψηλούς.
Σταρ
Ο Ντέιβιντ Μπλου είχε μόνο ξεσπάσματα στο παιχνίδι και όχι σταθερά καλή απόδοση. Τα σουτ του ωστόσο στα τελευταία δύο λεπτά της παράτασης καθόρισαν τη μοίρα ενός ολόκληρου αγώνα. Εκτέλεσε με 2/2 τρίποντα την "πράσινη" άμυνα και τέλειωσε το ματς με 16 πόντους.
Απογοήτευση
Ένας από τους λόγους της ήττας ήταν σίγουρα οι χαμένες βολές. Εννέα έχασαν συνολικά οι "πράσινοι", άρα μέτρησε καθεμιά από αυτές.
Σχόλιο
Η σειρά έχει πλέον... ψωμί. Όχι γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει τις δυνατότητες - κότσια να πετύχει δύο νίκες στο Τελ Αβίβ (το απέδειξε σε Πόλη, Κάουνας, Μιλάνο, Καζάν) και να μην χρειαστεί πέμπτο παιχνίδι στην Αθήνα. Απλώς η Μακάμπι του... πέρασε τη θηλιά στο λαιμό και έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των παικτών του. Το παιχνίδι της Τρίτης θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της σειράς. Οι "πράσινοι" θα είναι σαφώς πιο φρέσκοι για να παίξουν την άμυνα που -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έπαιξαν την Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να βρουν τρόπο να ανταπεξέλθουν στην ατμόσφαιρα.
Τα δεκάλεπτα: 24-20, 43-41, 58-61, 83-83(κ.α), 92-94