Μία ώρα και 24 λεπτά ήταν αρκετά για τον Ρότζερ Φέντερερ ώστε να ξεκινήσει με επιτυχία την προσπάθεια υπεράσπισης των κεκτημένων στο Αυστραλιανό Οπεν.
Ο 29άχρονος Ελβετός, νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, ξεπέρασε με επιτυχία το εμπόδιο του 23άχρονου, Λούκας Λάτσκο ο οποίος συμμετείχε για τέταρτη φορά στην καριέρα του στο πρώτο, χρονικά, Grand Slam της χρονιάς.
Ο Φέντερερ έκανε συνολικά επτά break έναντι ενός του Λάτσκο και έχοντας πολύ υψηλά ποσοστά στο πρώτο και στο δεύτερο σερβίς (87% και 67% αντίστοιχα) πήρε τα δύο πρώτα σετ με 6-1 και το τρίτο με 6-3 στα γκέιμ και πέρασε στον β' γύρο.
Από τα υπόλοιπα ματς που έγιναν τα ξημερώματα της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης ξεχωρίζει η επίσης άνετη πρόκριση του Αμερικανού, Αντι Ρόντικ επί του Τσέχου, Γιαν Χάγεκ (6/1, 6/2, 6/2) αλλά και ο αποκλεισμός του Ρώσου, Νικολάι Νταβιντένκο από τον Γερμανό, Φλόριαν Μάγερ (6/3, 4/6, 7/6(4), 6/4).
Στο πάνω μέρος του ταμπλό των Γυναικών η Καρολίν Βοζνιάκι, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε ένα Grand Slam στο νούμερο 1, επιβλήθηκε με 2-0 σετ (6/3, 6/4) της Αργεντινής, Γκιζέλα Ντούλκο και στον β' γύρο θα τεθεί αντιμέτωπη με την Αμερικανίδα, Βάνια Κινγκ.
Την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση από το 2008 πέτυχε η νικήτρια του τίτλου εκείνη τη χρονιά, Μαρία Σαράποβα επικρατώντας με 2-0 σετ (6/1, 6/3) της Ταϋλανδής, Ταμαρίν Τανασουγκάρν. Επόμενη αντίπαλος της Ρωσίδας θα είναι η Γαλλίδα, Βιρζινί Ραζανό.
Ξεκούραστη πρόκριση πήρε και η Βένους Ουίλιαμς χάρη στη νίκη με 2-0 σετ (6/3, 6/2) επί της Ιταλίδας, Σάρα Εράνι σε αντίθεση με την κάτοχο του Roland Garros, Φραντσέσκα Σκιαβόνε η οποία χρειάστηκε δύο ώρες και 23 λεπτά για να κάμψει στα τρία σετ (6(4)/7, 6/2, 6/4) την αντίσταση της Ισπανίδας, Αράνθα Πάρα Σαντόνια.