Αγώνας με το χρόνο και κόντρες με το GPS

Δημοσίευση: 02/08/2011 12:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
346 προβολές

Σε "παιχνίδι" με το θάνατο έχουν μετατρέψει την οδήγηση εκατομμύρια Ευρωπαίοι, που έχουν βαλθεί να νικήσουν το χρόνο, ξεπερνώντας τα όριά τους και προκαλώντας τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης.

Η νέα "μόδα" θέλει τους οδηγούς, να παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, στον "αγώνα" τους να διαψεύσουν τα GPS, τα οποία "είθισται" να μην κάνουν λάθος, όταν υποδεικνύουν το μέσο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί κανείς, για να φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό του.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εταιρείας ICM, μόνο στη Βρετανία, 7.000.000 περίπου οδηγοί επιχειρούν καθημερινά να νικήσουν τα GPS, θέτοντας και τη δική τους αλλά και των συμπολιτών τους τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια σε άμεσο κίνδυνο.

Η ιταλική εφημερίδα "La Republica" σε ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα αναφέρει, ότι το φαινόμενο έχει "πέραση" και στην Ιταλία, όπου οι οδηγοί δε διστάζουν να παραδεχθούν, ότι η κόντρα με το GPS τούς προσφέρει τεράστια ικανοποίηση γιατί η συσκευή τούς δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο που έχουν κάνει, αφού καταγράφει σε πραγματικό χρόνο - με βάση τη μέση ωριαία ταχύτητα - τον χρόνο άφιξης στον προορισμό.

"Είναι οξύμωρο εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι οι εταιρείες του κλάδου εργάζονται για τη βελτίωση των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης με γνώμονα την ασφάλεια", δηλώνει ο Λούκα Ταμακάρο, υπεύθυνος της ιταλικής εταιρείας Tom Tom Italia.

Ο Ρομπέρτο Σγκάλα, διευθυντής της ιταλικής Τροχαίας, από τη μεριά του επισημαίνει, πως "αναμφισβήτητα οι συσκευές δορυφορικής πλοήγησης είναι στοιχεία ασφάλειας επειδή προσφέρουν πολλές πληροφορίες. Μπορούν όμως να γίνουν επικίνδυνες από την κακή χρήση. Κάποιοι οδηγοί τοποθετούν το GPS στο παρμπρίζ, το hands free του κινητού τηλεφώνου κρεμασμένο στο καθρεφτάκι και το στέρεο συνδεδεμένο με το iPod. Αυτό δεν είναι αυτοκίνητο, αλλά χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και εγκυμονεί κινδύνους".