Μπορεί να προσδιορίσει αν το χαμόγελο είναι πραγματικό, εκφράζει δηλαδή ευχαρίστηση, ή απλά μια... γκριμάτσα. Και αν αυτό σε μια πρώτη θεώρηση μοιάζει με μια ακόμη «αμερικανιά», ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο σε ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά που πάσχουν από αυτισμό...
Η ανακάλυψη αυτή ανήκει σε μια ομάδα αμερικανών ερευνητών του ΜΙΤ, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο, ο οποίος μπορεί να ξεχωρίσει αν το χαμόγελο που... «σκάει» είναι πραγματικό και όχι ένας μορφασμός που καμία σχέση με την αποδοχή ή την ευχαρίστηση.
Για τη δημιουργία του αλγόριθμου, χρησιμοποιήθηκε εικόνες με εκφράσεις ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ένα... περίεργο ερωτηματολόγιο σε ένα υπολογιστή ενώ ταυτόχρονα τους βιντεοσκοπούσαν. Μάλιστα, κάθε φορά που έφταναν στην τελευταία ερώτηση, η φόρμα τους ζητούσε να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.
Κάποιοι εθελοντές εξέφρασαν την έκπληξή τους και το άγχος τους με χαμόγελο, το οποίο και καταγράφηκε στην κάμερα, ενώ άλλοι απλά χαμογέλασαν.
Αυτοί οι δύο τύποι χαμόγελου προστέθηκαν στη βάση δεδομένων και ο υπολογιστής με το λογισμικό που διέθετε, «μέτρησε» τα χαμόγελα και έκανε πάρα πολύ ακριβείς παρατηρήσεις για το χαμόγελο που «σκάει» σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις.
Και μπορεί σαν ανακάλυψη, με την πρώτη ματιά να μοιάζει να μην αφορά κανέναν, ωστόσο η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό και κατά συνέπεια την ενσωμάτωσή τους σε παρέες.