Ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της Ιατρικής, ετοιμάζονται να κάνουν αμερικανοί επιστήμονες, αφού όπως ανακοινώθηκε, βρίσκονται πολύ κοντά στην δημιουργία τεχνητού ήπατος ενώ για να επιτύχουν το ακατόρθωτο θα χρησιμοποιήσουν την σύγχρονη τεχνολογία που προσφέρουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.
Για χρόνια οι επιστήμονες πειραματίζονταν με την τρισδιάστατη τεχνολογία ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία, για να οικοδομήσουν στρώσεις ιστών από τεχνητά κύτταρα. Αλλά τα συνθετικά κύτταρα συνήθως πεθαίνουν πριν καν σχηματίσουν τον ιστό.
Όμως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές που χρησιμοποιούν σάκχαρα ως δομικό υλικό, μελλοντικά μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμη στον τομέα των μεταμοσχέυσεων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε συνεργασία με ειδικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) πειραματίστηκαν προκειμένου να οικοδομήσουν ένα συνθετικό αγγειακό σύστημα που θα κάνει την ίδια διαδικασία με το καρδιαγγειακό, δημιουργώντας ένα πεδίο ανάπτυξης των συνθετικών αιμοφόρων αγγείων, όμως για το «καλούπι» του συστήματος αυτού, θα χρησιμοποιήσουν σαν πρώτη ύλη τη ζάχαρη.
ο Δρ Τζόρνταν Μίλλερ και ο Δρ Κρίστοφερ Τσεν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξηγούν ότι «πρόκειται για μεγάλη πρόκληση να κατανοήσουμε τον τρόπο ανάπτυξης μεγάλων τμημάτων τεχνητού ιστού διατηρώντας όλα τα κύτταρα ζωντανά, αφού όταν συσσωρεύονται πολλά κύτταρα μαζί καταλήγουν να απομυζούν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από τα γειτονικά κύτταρα και έτσι καταλήγουμε και πάλι στον κυτταρικό θάνατο».
«Αποδείξαμε ότι με τη χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή μπορούμε
να τυπώσουμε δίκτυο αγγείων σε οποιοδήποτε σχήμα ιστού ή δίκτυο
αιμοφόρων αγγείων και στην συνέχεια να το περιβάλλουμε με κύτταρα που
θα δημιουργήσουν ένα όργανο. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ήπαρ,
αλλά μπορεί το ίδιο να γίνει για οποιοδήποτε όργανο», εξηγεί ο Δρ
Σανγκιτα Μπάτια, ερευνητής από το MIT
Αν και οι επιστήμονες δεν επιχείρησαν ακόμα να κάνουν κάποια μεταμόσχευση, θεωρούν ότι με το πείραμα τους αυτό, αποδεικνύεται ότι είναι εφικτή η δημιουργία παχύτερου ιστού που μπορεί να σιτιστεί από το σωληνοειδές δίκτυο και τελικά να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα πλήρως λειτουργικό όργανο, ικανό να μεταμοσχευθεί.