Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα και συνήθως αποδίδονται σε ψυχολογικές και οικονομικές αιτίες. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη, αφού υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες είναι και βιολογικό θέμα.
Οι ερευνητές έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ και συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη, τώρα συνδέεται και με την αυτοκτονική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, η Λένα Μπρούντιν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μαζί με την ομάδα της παρατήρησαν ότι το γλουταμινικό οξύ είναι πιο ενεργό στους εγκεφάλους των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν σε 100 εθελοντές τη δραστηριότητα του γλουταμινικού οξέος, μετρώντας το κινολινικό οξύ το οποίο αναγκάζει το γλουταμινικό οξύ να στέλνει περισσότερα σήματα σε γειτονικά κύτταρα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (μυελός). Τα 2/3 των συμμετεχόντων είχαν εισαχθεί στο παρελθόν στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας ενώ το υπόλοιπο 1/3 ήταν υγιείς. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 1/3 είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό κινολινικού οξέος στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ όσοι είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν, είχαν πιο ενεργό γλουταμινικό οξύ και υψηλότερα επίπεδα κινολινικού οξέος.
«Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ένα μηχανισμό της νόσου στους ασθενείς. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση εδώ και 40 χρόνια σε έναν άλλο νευροδιαβιβαστή ο οποίος ονομάζεται σεροτονίνη. Το συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στο γλουταμινικό οξύ» εξηγεί η Μπρούντιν
Όσο για τους λόγους αύξησης του γλουταμινικού και κινολινικού οξέος, οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του εγκεφάλου, κάτι που είχε φανεί και από προηγούμενες μελέτες.
Παράλληλα, αντι-γλουταμινικά φάρμακα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν σύντομα ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την πρόληψη των αυτοκτονιών.