Οι εννέα μήνες στη μήτρα της μητέρας αλλά και τα επόμενα δύο χρόνια ενός μωρού είναι καθοριστικά για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του, σύμφωνα με νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων.
Η εν λόγω θεωρία αναπτύχθηκε μετά από δεκαετίες ερευνών από τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπάρκερ και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στη Βρετανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ορισμένα στάδια στη ζωή του παιδιού που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξή του. Αν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές σε καθένα από αυτά τα στάδια, τότε μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή του.
Σημαντικό το βάρος του μωρού όταν γεννιέται
Όσο πιο ελαφρύ γεννιέται ένα μωρό τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα στην ενήλικη ζωή του, σύμφωνα με τη μελέτη. Κατά μέσο όρο, ένα μωρό που γεννιέται λιγότερα από δυόμισι κιλά έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει αργότερα από καρδιακή προσβολή από ένα μωρό που γεννιέται κοντά στα τέσσερα κιλά.
Αποκαλυπτική η εμβρυακή κατάσταση
Οι κίνδυνοι στη μελλοντική ζωή του παιδιού ανακύπτουν ήδη όταν το παιδί είναι ακόμη έμβρυο. Η κακή διατροφή της μητέρας επηρεάζει όχι μόνο το βάρος του αγέννητου παιδιού αλλά και το πόσο καλά λειτουργεί ο πλακούντας, ενώ επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα ναρκωτικά ακόμη και το στρες προκαλούν έτι σοβαρότερα προβλήματα.
Επίσης, όταν οι θρεπτικές ουσίες στη μήτρα είναι περιορισμένες, τότε διοχετεύονται προς τον εγκέφαλο αφήνοντας την καρδιά εξασθενημένη. Μάλιστα, καθώς τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη αναπτύσσονται στη μήτρα, οι συνθήκες για την εμφάνιση διαβήτη επίσης καθορίζονται σε εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τον δρ. Μπάρκερ αυτές οι πρώιμες επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου είναι μόνιμες,συνεπώς οι διατροφικές συνήθειες της εγκύου πρέπει να είναι προσεκτικές και επιλεκτικές.