Εκτύπωση εικόνων στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυσή τους -περίπου 100.000 στιγμές ανά ίντσα (dpi)- επιτρέπει μια νέα πρωτοποριακή νανοτεχνολογία που καταργεί την ανάγκη για μελάνια και αντί για αυτά χρησιμοποιεί μεταλλικά νανοσωματίδια.
Οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη είναι οι πρώτοι στον κόσμο που εκτύπωσαν την έγχρωμη προσωπογραφία μιας κοπέλας σε διαστάσεις 50χ50 εκατομμυριοστά του μέτρου με ανάλυση 100.000 dpi.
Για να γίνει κατανοητό το τεράστιο μέγεθος της ανάλυσης αυτής αρκεί να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη ανάλυση που μπορούν να πετύχουν οι εκτυπωτές λέιζερ και μελανιού, είναι το πολύ 10.000 dpi.
Ακόμα και κάτω από το καλύτερο μικροσκόπιο, οι οπτικές εικόνες έχουν ένα ανώτατο όριο ανάλυσης, στο οποίο ακριβώς έφθασε η νέα τεχνική. Όταν δύο αντικείμενα βρίσκονται υπερβολικά κοντά, το φως που αντανακλάται από αυτά, λόγω της διάθλασης, θα δημιουργήσει μια θολή εικόνα.
Μάλιστα, οι φωτογραφίες που θα εκτυπώνονται με αυτή τη νέα μέθοδο θα έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα... Δεν θα ξεθωριάζουν στο χρόνο! Αυτό γίνεται εφικτό καθώς για την παραγγή των νανοπίξελ χρησιμοποιούνται μεταλλικά στοιχεία.
Οι ερευνητές προσπαθούν ήδη να βελτιώσουν την τεχνολογία τους, ώστε να μπορούν να κάνουν εκτυπώσεις σε μεγαλύτερες επιφάνειες και πάνω σε διαφορετικά υλικά. Στόχος τους είναι αξιοποιήσουν εμπορικά την τεχνική τους, με τη σχετική πατέντα που θα αποκτήσουν.
Πηγή έμπνευσης για τους επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη που έκαναν την ανακάλυψη αυτή αποτέλεσαν τα γνωστά βιτρό, όπου μικρά τμήματα μετάλλων ενσωματώνονται στο γυαλί.
Σε πρώτη φάση η τεχνική αυτή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για την εκτύπωση μυστικών μηνυμάτων για λόγους ασφαλείας, καθώς και για τη δημιουργία υψηλής χωρητικότητας δίσκων οπτικής αποθήκευσης.