Κάθε χρόνο, εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η Nikon λαμβάνει εκατοντάδες αιτήσεις για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό μικροσκοπίου.
Κάθε χρόνο, οι εικόνες είναι όλο και πιο εντυπωσιακές και οι φετινοί νικητές –οι οποίοι επιλέχθηκαν από σχεδόν 2.000 αιτήσεις- είναι χωρίς αμφιβολία ακόμα καλύτερες.
Κοντινές λήψεις σε σκόρδα, απολιθώματα σαλιγκαριών, τσουκνίδες, έμβρυα νυχτερίδας, και μια πασχαλίτσα είναι μεταξύ των κορυφαίων φετινών εικόνων. Ο πρώτος νικητής θέσεων (εικόνα 1) δείχνει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου σε ένα ζωντανό έμβρυο zebra - fish, το οποίο η Nikon πιστεύει ότι είναι η πρώτη εικόνα που έχει δείξει ποτέ τον σχηματισμό αυτού του φραγμού σε ένα ζωντανό ζώο.
«Χρησιμοποιήσαμε φθορίζουσες πρωτεΐνες για να εξετάσει τα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου και παρακολούθησαμε το φραγμό αίματος-εγκεφάλου να αναπτύσσεται σε πραγματικό χρόνο,» δήλωσαν οι νικητές, Jennifer Peters και Michael Taylor ερευνητές από το παιδικό νοσοκομείο του Saint Jude. «Πήραμε ένα 3D στιγμιότυπο κάτω από ένα ομοεστιακό μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, ενώσαμε τις εικόνες και τις συμπιέσαμε με έναν ψευδοχρωματισμό τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να τονίσουμε το βάθος»
Ακολουθούν οι καλύτερες φωτογραφίες από μικροσκόπιο, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στον 38ο διαγωνισμό Nikon Small World, που έχουν επιλεγεί για την πρωτοτυπία τους και το πληροφοριακό τους περιεχόμενο, από μια ομάδα επιστημόνων, δημοσιογράφων και ειδικών οπτικών απεικόνισης.
Φράγμα αίματος-εγκεφάλου σε ένα ζωντανό έμβρυο zebra - fish
Νεογέννητες αράχνες (Γουόλτερ Πιοκοβσκι, Νότιο Μπελόις, Ιλινόις)
Καρκίνος σε ανθρώπινο οστό (Ντίλα Μπέρνετ, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, Μπεθέσδα, Μέριλαντ)
Ορυκτός Cacoxenite στην παραλία Παλόμα, Ισπανία (Ονόριο Κοσέρα, Πανεπιστήμιο Βαλένθια)
Μυρμήγκι κουβαλάει το αυγό του (Γκέιρ Ντρέιντζ, Μπόργκεν, Νορβηγία)
3D απεικόνιση λεμφαγγειογένεσης. Τα κύτταρα φυτρώνουν από χάντρες δεξτράνης ενσωματωμένες σε ινώδες τζελ. (Εσρα Γκουκ, Πολυτεχνική Σχολή της Λοσάν, Σουηδία)
Κοντινή λήψη από το λουλούδι Adenium obesum (Χοσέ Αλμοδοβάρ Ριβέρα, Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο)
Πόδι πασχαλίτσας (Άντρεα Τζένρε, Τμήμα Επιστημών ζωης και βιολογίας, Πανεπιστήμιο Τορίνο, Ιταλία)
Κοχύλια με σαλιγκάρια και μικροοργανισμούς (Ντάγκλας Μουρ, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν)
Αγκάθια απο τσουκνίδα (Τσαρλς Κρέμπς, Ουάσινγκτον)
Έμβρυα νυχτερίδας (Ντόριτ Χόκμαν, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, Αγγλία)