Πιο δελεαστική η τζούρα με την απαγόρευση του καπνίσματος

Δημοσίευση: 09/05/2011 01:05
Συντάκτης: digitalcrete.gr
380 προβολές

Να καπνίσουν, θέλουν ενστικτωδώς πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν πινακίδες που απαγορεύουν το κάπνισμα, καθώς σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, τα περισσότερα δημόσια μηνύματα προστασίας της υγείας αν και είναι διατυπωμένα με αρνητική ορολογία, τελικά μπορεί να φέρουν ο αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Ερπ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στη Γλασκόβη, συμπέραναν ότι πολλοί άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, προκαλούνται να καπνίσουν, όταν τους απαγορεύεται, γεγονός που αποδεικνύει ότι το απαγορευμένο είναι πιο δελεαστικό.

Οι ερευνητές έκαναν ψυχολογικά πειράματα σε καπνιστές, στους οποίους έδειξαν μια σειρά από φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες περιείχαν στο βάθος ή στην άκρη ένα αντικαπνιστικό μήνυμα, ενώ σε άλλες φωτογραφίες δεν υπήρχαν τέτοια σήματα κατά του τσιγάρου.

Εν συνεχεία, κλήθηκαν να καταγράψουν τις θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις τους σε μια σειρά από άλλες εικόνες που τους έδειξαν σε υπολογιστή, με στόχο να φανεί η ενστικτώδης προτίμηση ή αποφυγή κάποιων ερεθισμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι προηγουμένως είχαν δει τις εικόνες με τα αντικαπνιστικά μηνύματα, έλκονταν μετά περισσότερο από εικόνες σχετικές με το κάπνισμα (τασάκια, τσιγάρα κλπ.).

“Πρόκειται για μια σημαντική επίδραση, που πιστεύουμε ότι έχει επιπτώσεις στην πραγματική ζωή”, δήλωσε ο Βρετανός ψυχολόγος.