Σχεδόν οι μισοί άνδρες είναι μολυσμένοι με HPV

Δημοσίευση: 01/03/2011 02:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
454 προβολές

Οι μισοί άνδρες ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) όπως δείχνουν στοιχεία πρόσφατης έρευνας Αμερικανών επιστημόνων. Ο ιός HPV ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για άλλες μορφές όπως έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες.

Η έρευνα υπό την Άννα Τζιουλιάνο του Ερευνητικού Ινστιτούτου και Κέντρου Καρκίνου «Λι Μόφιτ» της Φλόριδα έγινε με 1.100 άνδρες εθελοντές από ΗΠΑ, Μεξικό και Βραζιλία εκ των οποίων οι μισοί διαγνώστηκαν με τον ιό των ανθρώπινων κανδυλωμάτων.

Ο ρυθμός που μεταδίδεται ο ιός στους άνδρες είναι ίδιος με των γυναικών ενώ σε ετήσια βάση το 6% των ανδρών θα μολυνθεί από το στέλεχος 16 που ευθύνεται για την εμφάνιση του καρκίνου της μήτρας.

«Η βιολογία φαίνεται πολύ όμοια σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό που διαφέρει στους άνδρες, είναι ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό γενετήσιων μολύνσεων από τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε πως πιο εύκολα απαλλάσσονται οι γυναίκες από τον ιό παρά οι άνδρες γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να σκέφτονται σοβαρά τον εμβολιασμό και των ανδρών ώστε να προστατεύονται και οι κατά καιρούς σύντροφοι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής εμβολιάζονται μόνο γυναίκες ηλικίας 11-26 ετών καθώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι δεύτερος στη λίστα των καρκίνων που “χτυπούν” το ασθενές φύλο.