Τέλος στην καριέρα του έβαλε το διαστημικό αεροσκάφος Discovery

Δημοσίευση: 10/03/2011 09:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
368 προβολές

Τέλος στην “καριέρα” του έβαλε το διαστημικό αεροσκάφος Discovery, το οποίο προσγειώθηκε στη Γη το βράδυ της Τετάρτης (9/3), μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου του ταξιδιού στο διάστημα.

Μετά από ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το γηραιότερο αεροσκάφος της NASA, πέρασε στις 18:59 μέσα από τα σύννεφα της Γήινης ατμόσφαιρας, για την τελευταία προσεδάφιση του.  

Το Discovery υποδέχθηκαν με συγκίνηση πλήθος ανθρώπων, εργαζόμενοι στη NASA,δημοσιογράφοι, πολίτες ακόμη και μαθητές, που ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν μια ιστορική στιγμή από κοντά.

Το τελευταίο πλήρωμα του Discovery βγήκε συγκινημένο, δηλώνοντας πως δεν μπορούν να πιστέψουν πως το ιστορικό αυτό σκάφος δεν θα πετάξει ξανά.

“Για τελευταία φορά: Οι τροχοί σταμάτησαν”, ανήγγειλε στον πύργο ελέγχου ο καπετάνιος του Discovery, Steven Lindsey, ο οποίος και αποβιβάστηκε τελευταίος.

Πλέον, θα περάσει στην ιστορία και θα εκτεθεί στο μουσείο της NASA, αφού περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους και ανακατασκευές που θα διαρκέσουν για αρκετούς μήνες.

Η ιστορία του Discovery

Με 39 αποστολές, 240 εκατομμύρια χιλιόμετρα, 5.830 τροχιές γύρω από τη Γη και συνολικά 365 ημέρες στο διάστημα, στα συνολικά 27 χρόνια ζωής του, το Discovery κρατά δικαίως το ρεκόρ βιωσιμότητας.

'Έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1984 , μετά το Columbia και το Challenger.

Το 1990 μετέφερε το “νεοφερμένο” τότε διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που τα τελευταία 20 χρόνια μας έχει χαρίσει απίστευτες εικόνες από το διάστημα.

΄Ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο Ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir, και το 1995 μετέφερε την πρώτη γυναίκα αστροναύτη.

Τέλος, είναι το μοναδικό σκάφος που πήγε 13 φορές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό...