Το τζετ-λαγκ προκαλεί αφηρημάδα και μαθησιακές δυσκολίες

Δημοσίευση: 26/11/2010 09:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
379 προβολές

Η επίδραση του τζετ-λαγκ, στον ανθρώπινο οργανισμό, φαίνεται ότι έχει διάρκεια μέχρι και ένα μήνα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που καταδεικνύει ότι όσοι κάνουν συχνά υπερατλαντικά και διηπειρωτικά ταξίδια, είναι πιθανό να νιώθουν όχι μόνο κόπωση, αλλά αφηρημάδα και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροβιολογίας, Λανς Κρίγκσφελντ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, ανακάλυψαν ότι το τζετ-λαγκ προκαλεί μακροχρόνιες μεταβολές στον εγκέφαλο, ενώ παρόμοιες εγκεφαλικές διαταραχές, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν σε οποιονδήποτε άνθρωπο εργάζεται τις νυχτερινές βάρδιες ή δουλεύει ασυνήθιστα ωράρια το βράδυ.

Η συγκεκριμένη μελέτη, είναι η πρώτη διεθνώς, που εστίασε στις αλλαγές στην ανατομία του εγκεφάλου, λόγω μεταβολών του τρόπου ζωής και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτήν, εργαζόμενοι όπως αεροσυνοδοί, νυχτερινοί γιατροί σε νοσοκομεία ή βιομηχανικοί εργάτες που είναι επιφορτισμένοι με νυχτερινές βάρδιες, διαταράσσουν κατ’ επανάληψη τους βιολογικούς κιρκαδιανούς εγκεφαλικούς ρυθμούς τους, δηλαδή τους βιολογικούς ρυθμούς που επανέρχονται ανά 24ωρο, γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις νοητικές λειτουργίες τους.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία, επί δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα, υπέβαλαν σε εξάωρες αλλαγές στο πρόγραμμά τους, ανάλογης διάρκειας με μια πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι.

Τα πειραματόζωα, μετά από αυτό το τεχνητό ''τζετ-λαγκ'', είχαν πρόβλημα να μάθουν ακόμα και απλά καθήκοντα, τα οποία κατάφερναν εύκολα άλλα ποντίκια, που δεν είχαν υποβληθεί στην ίδια ταλαιπωρία.

Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμα κι ένα μήνα μετά την επαναφορά των πειραματόζωων στους κανονικός ρυθμούς.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικιών, ιδίως μια μείωση μέχρι και 50% στον αριθμό των νέων κυττάρων στην περιοχή που εμπλέκεται στην μνήμη.

Να σημειώσουμε ότι το τζετ-λαγκ προκαλείται όταν ένας ταξιδιώτης διασχίζει πολλές χρονικές ζώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ περισσότερο επηρεάζεται όποιος ταξιδεύει προς τα ανατολικά.

Κάθε άνθρωπος έχει ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι που ελέγχει τους λεγόμενους κιρκαδιανούς βιολογικούς ρυθμούς.

Όταν κάποιος μπαίνει σε μια χρονική ζώνη που δεν συγχρονίζεται με το βιολογικό ρολόι του, προκαλείται τζετ-λαγκ, μέχρι ο οργανισμός του να βρει ένα νέο συγχρονισμό.

Το πρόβλημα αποκαθίσταται σε λίγες μέρες, όμως για όσους ταξιδεύουν συχνά, οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές.

Για να μειωθούν τα συμπτώματα από το τζετ λαγκ και παρενέργειες του στους ταξιδιώτες, ο Κρίγκσφελντ συστήνει μια ώρα ξεκούρασης για κάθε μετακίνηση ωριαίας χρονικής ζώνης, ενώ οι βραδινοί εργαζόμενοι θα πρέπει να κοιμούνται το πρωί σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο για να αναπροσαρμόσουν τον οργανισμό τους στην αλλαγή των κιρκαδιανών βιορυθμών.