Τις σκέψεις του για το θάνατο αλλά και για την ανυπαρξία του παραδείσου εξέφρασε ο ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε μια συνέντευξη “εκ βαθέων” στην εφημερίδα “The Guardian” την Πέμπτη (12.05).
Το 1962 οι γιατροί πληροφόρησαν τον Xόκινγκ ότι του απέμεναν μόνο δύο χρόνια ζωής. Ωστόσο, εκείνος έγινε ένας εξαίρετος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ και επίτιμο μέλος του “Conville and Cauius College” ενώ διέψευσε τις ιατρικές προβλέψεις...
Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα “The Guardian” την Πέμπτη (12.05) ο Χόκινγκ απέρριψε την ιδέα της ζωής πέρα από τον θάνατο και τόνισε ότι το μόνο που υφίσταται είναι η ανάγκη του ανθρώπου να αξιοποιήσει τις “δυνατότητες” του ως ανθρώπινο ον κάνοντας ορθή “χρήση” της ζωής του και του εαυτού του.
“Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βιάζομαι να πεθάνώ. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα.""Εξάλλου έχω ζήσει με την αναμονή ενός πρόωρου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια”, δήλωσε στην εφημερίδα.
“Θεωρώ ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής. Όταν σταματήσει να λειτουργεί, θα σημαίνει ότι όσα τον συγκροτούσαν... χάλασαν."
Σε ερώτηση που του τέθηκε για τη μεταθανάτια ζωή ο Χόκινγκ αναφέρει: “Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή, αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι...”
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους καθηγητής Χόκινγκ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει Θεός με την έννοια που οι περισσότεροι θεωρούν. "Αν θέλετε, μπορείτε να ονομάσετε την επιστήμη ως τους νόμους του« Θεού », αλλά δεν θα αναφερόμασταν σε έναν “προσωπικό θεό, που θα μπορούσε να συναντήσει ο καθένας και να του κάνει μερικές ερωτήσεις!”
Αξίζει να σημειωθεί το εξής: Για το διασημότερο βρετανό επιστήμονα, το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; "Όχι. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής", είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα The Times.
Ο Χόκινγκ, μετακινείται με αναπηρική καρέκλα και επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και φωνητικού συνθεσάιζερ.