Άποψη του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη στο FORUM της Εφημ. ΕΘΝΟΣ το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012. Οι Δήμοι δεν είναι «ασθενείς» και πολύ περισσότερο «μεγάλοι» ασθενείς.
Το γεγονός και μόνο , ότι έχουν αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα, τις τεράστιες περικοπές των πόρων για τη λειτουργία τους , την μεγάλη μείωση του προσωπικού τους, εξαιτίας της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού τακτικών υπαλλήλων αλλά και ορισμένου χρόνου , απολύτως απαραίτητων για να ασκήσουν τις διευρυμένες αρμοδιότητές τους , επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο .
‘Ο «μεγάλος ασθενής» είναι το συγκεντρωτικό ,αναποτελεσματικό κράτος και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες … ίασης’’
Γιατί όταν κάτω από τέτοιες συνθήκες οι ΟΤΑ καταφέρνουν , όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να αναλαμβάνουν , χωρίς τους αντίστοιχους πόρους νέες σημαντικές αρμοδιότητες – μόνο για το 2013 αυτές υπερβαίνουν τις 200- και ταυτόχρονα μέσα από τις δομές και τις δράσεις τους (Βρεφονηπιακούς σταθμούς ,Δημοτικά και κοινωνικά ιατρεία , Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ,ΚΑΠΗ, Κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία , Δημοτικά συσσίτια, κτλ.)κρατούν ζωντανό το κοινωνικό κράτος , ενώ , παρά τα προβλήματα , αντιμετωπίζουν με επάρκεια την καθημερινότητα των πολιτών.
Άρα είναι τουλάχιστον υπερβολικό αλλά και άδικο να γίνεται λόγος για «μεγάλους ασθενείς». Ο «μεγάλος ασθενής» είναι το συγκεντρωτικό ,αναποτελεσματικό κράτος και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες … ίασης , γιατί εκείνου η χρόνια ασθένεια έχει θέσει σε κίνδυνο την … υγεία των ΟΤΑ .
«Δεν υπάρχει αντάρτικο Δημάρχων ,πρόκειται για στάση ευθύνης»
Δεν υπάρχει κανένα «αντάρτικο». Πρόκειται για στάση ευθύνης των Δημάρχων απέναντι στους Δημότες , την κοινωνία και τους εργαζόμενους.
Οι απολύσεις και η συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις που διαλύουν τις υπηρεσίες των Δήμων , αποδιαρθρώνουν τους οργανισμούς τους , τις κοινωνικοπρονιακές τους δομές και τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα , τις οποίες μάλιστα κανένας ιδιωτικός φορέας δε μπορεί να υποκαταστήσει . Αντίθετα , η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα μετάταξης με κοινωνικά και αξιοκρατικά δεδομένα θα έλυνε το πρόβλημα και θα συνέβαλε στην κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύει ότι με τη συνεργασία επιλύονται τα προβλήματα όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό τότε φυσικά και θα συγκρουστεί με τη κυβέρνηση .
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί ενέργειες και καινοφανή όργανα που αποβλέπουν στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επιτροπεία των ΟΤΑ. Πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και όχι για παροχή πρόσθετης βοήθειας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι .
Τέτοιες ενέργειες δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί , εκτός των άλλων , βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ .
«ΝΑΙ στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα , ΟΧΙ όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία»
Λέμε λοιπόν, ΝΑΙ στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα , ΟΧΙ όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία .
Τα οικονομικά των Δήμων δε βρίσκονται ασφαλώς στην καλύτερή τους κατάσταση . Και δε θα μπορούσαν , να είναι και αλλιώς , αφού στη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας , η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε τεράστια συμμετοχή και συνέβαλε με σημαντικούς πόρους . Οι πόροι αυτοί προέκυψαν όχι μόνο με τη νέα οργάνωση των δομών της και τη δραστική μείωση των δαπανών , αλλά και με την προσωπική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και των αιρετών με μείωση των αποδοχών τους που ξεπερνά το 50 % .
«Αν είχαν γίνει ανάλογες περικοπές με εκείνες των Δήμων στο κεντρικό κράτος και στα υπουργεία , σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα ελλείμματος
Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μειώθηκαν από το 2009 έως το 2012 κατά 60% και οι επιχορηγήσεις τους για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), μειώθηκαν κατά 55% με μηδενική εκταμίευση για το 2012 . Είναι λοιπόν , προφανές ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα όρια αντοχής και οποιαδήποτε άλλη περικοπή οδηγεί αυτόματα στην κατάρρευση των Δήμων και του κοινωνικού κράτους , που σήμερα υφίσταται και λειτουργεί χάρη στις κοινωνικές δράσεις και δομές που οι ίδιοι συντηρούν .
Πρέπει να τονιστεί επίσης , ότι αν είχαν γίνει ανάλογες περικοπές με εκείνες των Δήμων στο κεντρικό κράτος και στα υπουργεία , σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα ελλείμματος και είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε και πλεόνασμα ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.Δ.Ε-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ