Έπειτα από μια μαραθώνια αγόρευση, ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή για ανθρωποκτονία από αμέλεια, τριών γιατρών του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όπου τον Απρίλιο του 2009 άφησε την τελευταία της πνοή η Μαρία Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη μαζί με το αγέννητο αγοράκι της.
Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο 65χρονος πρώην Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Βενιζελείου, η Επίκουρη γιατρός που το μοιραίο βράδυ ήταν σε εφημερία ετοιμότητας και ο ένας εκ των δύο ειδικευομένων μαιευτήρων.
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκονται ακόμη 4 γιατροί και μία μαία, για τους οποίους ο Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαχθούν από την εν λόγω κατηγορία.
Ακόμη, πρότεινε την ενοχή του 65χρονου γιατρού για παράβαση καθήκοντος, ενώ για την ίδια κατηγορία πρότεινε την απαλλαγή ενός ακτινολόγου του Βενιζελείου που κάθεται στο εδώλιο.
Τέλος, ο Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαχθούν οι δύο μαίες από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, όπως και ο πρώην Διευθυντής από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Τι είπε ο Εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους
Η αγόρευση του Εισαγγελέα διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και τελείωσε στις 8 το βράδυ!
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης, ο Εισαγγελέας αναφερόμενος στον 65χρονο μαιευτήρα τόνισε ότι ποτέ πιο πριν στην καριέρα του στα δικαστήρια δεν έχει συναντήσει ξανά "βαρύτερη αμελή συμπεριφορά".
Είπε χαρακτηριστικά ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος τον εντυπωσίασε αρνητικά στην απολογία του ενώ πρόσθεσε ότι αν ο 65χρονος ήταν στο Νοσοκομείο ως όφειλε το μοιραίο βράδυ, δεν θα βρισκόταν κανείς από τους υπόλοιπους 8 συγκατηγορούμενούς του στα διπλανά εδώλια!
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ότι τόσο η Επίκουρη γιατρός, όσο και οι ειδικευόμενοι, ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι ο τότε Διευθυντής συχνά έκανε τις εφημερίες του μέσω... τηλεφώνου.
Πρόσθεσε ότι η Επίκουρη γιατρός έπρεπε να έχει μεταβεί στο Νοσοκομείο, ενώ είπε ότι σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, το βράδυ της 27ης Απριλίου, το Βενιζέλειο δεν αποτελούσε Νοσοκομείο αλλά ένα πολυδύναμο αγροτικό ιατρείο.
Ο Εισαγγελέας είπε ακόμη ότι το καθεστώς των δημοσίων Νοσοκομείων με τους ειδικευόμενους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά των ειδικευμένων θα πρέπει να αλλάξει, προτρέποντας τους ειδικευόμενους να μπουν μπροστάρηδες σ' αυτήν την αλλαγή, μιλώντας αυτολεξεί για "Επανάσταση των Ειδικευομένων".
Τέλος, έκλεισε την αγόρευσή του λέγοντας ότι ο πόνος που νιώθουν οι συγγενείς της αδικοχαμένης Μαρίας και ιδιαίτερα η μητέρα της, δεν πρόκειται να αμβλυνθεί με καμία δικαστική απόφαση.
Τι είπε ο συνήγορος της οικογένειας της 33χρονης
Απευθυνόμενος προς την Έδρα, ο ένας εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής ισχυρίστηκε ότι ενώ κατά τη γνώμη του η ενοχή του πρώην Διευθυντή της Κλινικής και της Επίκουρης ιατρού είναι αυτονόητες, εστίασε στο ότι "και η ιδιώτης γιατρός που "κουράριζε" την εκλιπούσα αλλά και ο ένας από τους δύο ειδικευόμενους μαιευτήρες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο θάνατο της 33χρονης".
Κλείνοντας, ο δικηγόρος της οικογένειας της αδικοχαμένης νοσηλεύτριας, υποστήριξε ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρές ποινές στους κατηγορούμενους, ούτως ώστε να υπάρξει επιτέλους το έναυσμα που θα ωθήσει σε αλλαγές το καθεστώς που επικρατεί στα δημόσια Νοσοκομεία.