Και δεύτερο άγριο ερπετό απέκτησε το Ηράκλειο, μετά από το πρώτο που εκτίθεται σε γυάλα σε ταβέρνα. Ο δεύτερος κροκόδειλος φιλοξενείται πλέον στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας!
Την Πρωτομαγιά – όπως ήδη έχει δημοσιεύσει στο www.zoosos.gr – στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της πόλης οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων εντόπισαν ένα τραυματισμένο κροκοδειλάκι! Το μετέφεραν στο ιατρείο της ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη, καθώς το ερπετό έφερε τραύμα στο κεφάλι και εκεί διαπιστώθηκε, ότι ο μικρός κροκόδειλος ανήκει στο είδος Crocodylus niloticus και φυσικά η εμπορεία του απαγορεύεται!
Στο ερπετό αρχικά έγιναν ράμματα στο σκισμένο έξω δεξί του βλέφαρο και αφού φιλοξενήθηκε για λίγο στο ιατρείο της ΑΝΙΜΑ στη συνέχεια μεταφέρθηκε προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εκεί ο καθηγητής Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος είναι δρ Ερπετολογίας και επιμελητής των συλλογών σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναζητεί - όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr - να βρει, ποιος στην Ελλάδα θα μπορούσε, να φιλοξενήσει αυτό το πλάσμα.
Θυμίζουμε, ότι ο κροκόδειλος του Νείλου (κοινός κροκόδειλος) είναι άγριο ερπετό και σύντομα θα φτάσει σε μήκος κάποια μέτρα. Φυσικά η θέση του είναι στην άγρια φύση και όχι στην πισίνα κάποιου ιδιώτη ή κάποιου ζωολογικού κήπου και ενυδρείου.
Το κράτος επιτρέπει – αφού δεν ελέγχει – το τι φτάνει στη χώρα μας, όμως δεν κάνει τίποτα απολύτως για να τιμωρήσει τους εμπόρους και τους εισαγωγείς, αλλά δεν βοηθά ούτε τα ίδια τα άγρια ζώα, ώστε να ζήσουν κάτω από πιο «φυσιολογικές» γι’ αυτά συνθήκες.
Διαπιστώνουμε δυστυχώς καθημερινά, ότι το εμπόριο απαγορευμένων ειδών και εξωτικών ζώων στην Ελλάδα καλά κρατεί και γι’ αυτό διαμαρτύρονται ελάχιστοι, ενώ το Υ.ΠΕ.Κ.Α. ρίχνει την ευθύνη στο ΥΠ.Α.Α.Τ.
Γιατί πρέπει να εισάγονται κροκόδειλοι στην Ελλάδα;
Σε συνθήκες αιχμαλωσίας και όσο είναι μικρός ο κροκόδειλος μπορεί να διατηρηθεί σ’ ένα μεγάλο ενυδρείο 200 λίτρων, κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να υπάρχει περιοχή με νερό αλλά και κάποια σημεία στεριάς.
Όμως στην ιστοσελίδα www.paradeisospet.gr διαβάζουμε, τι οδηγίες δίνουν εκείνοι, που εμπορεύονται τέτοια είδη ζώων, επειδή έχουν γίνει της μόδας (!) και αφού το ελληνικό κράτος τους το επιτρέπει.
Διαβάζουμε προσεχτικά πως «Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στους 28ο C το ελάχιστο και η υγρασία αρκετά υψηλή για να νοιώθει άνετα το ερπετό. Κατά την ενηλικίωση χρειάζεται θερμαινόμενος χώρος, με μήκος τουλάχιστον τριπλάσιο του μήκους του κροκόδειλου και πλάτος διπλάσιο.
Όπως καταλαβαίνετε χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις για τον ενήλικο κροκόδειλο και καλό είναι να είστε σίγουροι πως μπορείτε να τις προσφέρετε πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός τέτοιου ζώου. Η διατροφή του κροκόδειλου αποτελείται κυρίως από ψάρι και κρέας. Το κοτόπουλο είναι από τα πιο συνηθισμένα γεύματα των κροκόδειλων.
Μην ξεχνάτε ότι ο κροκόδειλος είναι ένα ερπετό με εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και γεννημένο για να κυνηγάει. Κινείται με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία μέσα στο νερό, αλλά και έξω από αυτό μπορεί να επιτεθεί με αστραπιαίες κινήσεις. Όταν τον βλέπετε ακίνητο μην νομίζετε ότι είναι ακίνδυνος. Αυτό είναι ένας τρόπος για να ξεγελάει το θήραμα του στη φύση.
Με την πλήρη ακινησία, αφήνει το θήραμα να πλησιάσει και μετά με μια γρήγορη κίνηση πετάγεται προς το μέρος του και το αρπάζει. Προσοχή λοιπόν όταν χρειάζεται να πλησιάσετε τον κροκόδειλο».
Είναι ζώο συντροφιάς ο κροκόδειλος;
Εμείς ρωτάμε γιατί πρέπει στην Ελλάδα να επιτρέπεται η παράνομη ή νόμιμη εμπορία άγριων ζώων, όπως είναι οι κροκόδειλοι; Γιατί πρέπει αυτά τα ερπετά, είτε είναι «προϊόντα» εκτροφείου, είτε αιχμαλωτίστηκαν παρανόμως από το φυσικό τους περιβάλλον, για να καταλήξουν στα σπίτια ανόητων ανθρώπων, οι οποίοι το μόνο, που έχουν, να επιδείξουν στους άλλους, είναι η βλακεία - που τους δέρνει - και τα χρήματα τους, να φτάνουν στη χώρα μας;
Πηγή: zoosos.gr