Το Θερινό σχολείο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Χημείας στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών μέχρι τις 2 Αυγούστου με συμμετοχή των Τμημάτων Χημείας & Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης.
Το σχολείο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus (Intensive program) και αποτελεί συνέχεια της πολύ επιτυχημένης σειράς Θερινών σχολείων του Τμήματος Χημείας από το 2007 (όπως «Χημεία Φυσικών Προϊόντων», «Από την Χημεία στην Βιολογία και Ιατρική μέσω των μεταλλικών ιόντων»). Επίσης αποτελεί παράπλευρη δράση του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος «ΒIOSOLENUTI» του εργαστηρίου Βιοανόργανης Χημείας.
Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική καθώς και η παραγωγή υδρογόνου τόσο για καύσιμο όσο και έμμεσα για παραγωγή ενέργειας αποτελούν πλέον μια παγκόσμια προτεραιότητα αλλά και αναγκαιότητα. Είναι από τις δύο κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτει ο πλανήτης μιας και τα μέχρι τώρα βασικά αποθέματα ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας ελαττώνονται ενώ οι ανάγκες παγκοσμίως αυξάνονται. Επίσης, πηγές όπως η πυρηνική ενέργεια αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες (βλέπε το παράδειγμα της Ιαπωνίας) και πολλές χώρες (με πρώτη την Γερμανία) αποφάσισαν να μη συνεχίσουν σε αυτό τον τομέα τις δραστηριότητές τους για ηλεκτρικό ρεύμα ή γενικά για παραγωγή ενέργειας.