Οι αρμόδιοι έδωσαν την άδεια για τον κροκόδειλο! Γιατί φταίνε οι φιλόζωοι που αντιδρούν;

Δημοσίευση: 19/06/2012 12:06
Συντάκτης: archived
209 προβολές

Νέες αντιδράσεις για τον κροκόδειλο-έκθεμα σε ταβέρνα του Ηρακλείου.

 

Η Γεωργία Στεφανάκη, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Ζωόφιλη Δράση», το οποίο δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης και εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Κρήτης επικοινώνησε με το www.zoosos.gr προκειμένου, να επισημάνει σχετικά με το δημοσίευμα μας «Κροκόδειλος - ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης», ότι δεν γίνεται, να ζητάμε την κατάσχεση ενός ζώου, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει, το που αυτό θα μεταφερθεί, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης του να μοιάζουν όσο γίνεται με το φυσικό του περιβάλλον.

Θυμίζουμε, ότι μετά από σχετική καταγγελία η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) ζητούν, να κατασχεθεί ο κροκόδειλος μήκους 4 μέτρων, που διαβιεί εντός μιας ακατάλληλης θερμαινόμενης πισίνας μήκους μόλις 6 μέτρων, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο μιας ταβέρνας στην περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου.

Την απάντηση στην κα Στεφανάκη την έδωσε ο Μάνθος Αρμπελιάς, μέλος της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ., ο οποίος τονίζει σχετικά με αυτό το ζήτημα στην ιστοσελίδα http://happydogsworld.com: «Το κράτος μας εδώ και χρόνια, έχει επαναπαυθεί στην προθυμία των εθελοντών. Αυτοί ξεπαραδιάζονται, για να βρίσκουν λύση και για κάθε κατάσχεση ζώου, ενώ αφενός μεν για τα κατοικίδια, η κατάσχεση και η αποκατάσταση ευζωίας τους βαραίνει τον οικείο Δήμο, και αφετέρου για τα άγρια ζώα το Υ.ΠΕ.Κ.Α.!

Στην προκειμένη δε περίπτωση, αφού το Υ.ΠΕ.Κ.Α. επιτρέπει την εισαγωγή άγριων ζώων, που δεν έχουν καμία πιθανότητα διαβίωσης σε περιβάλλον προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο και αρμόδιο, να αποκαταστήσει την ευζωία του ζώου, και όχι οι εθελοντές, που έκαναν την καταγγελία για τις ανωτέρω παραβάσεις!

Ούτε την πείρα διαθέτουν (οι εθελοντές φιλόζωοι), ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε και οι ίδιοι έδωσαν ποτέ άδεια να εισαχθεί ένας κροκόδειλος, που θα ζούσε σε θερμαινόμενη πισίνα 6 μέτρων! Αυτά τα αναφέρουμε, για να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο του εθελοντή από αυτόν του κρατικού λειτουργού, γιατί μάλλον κάποιοι έχουν μπερδευτεί!».

Όμως ο κ. Αρμπελιάς τονίζει και κάτι ακόμα, που αποδεικνύει το χάος, το οποίο επικρατεί σε σχέση με την νομοθεσία και τη διαχείριση των άγριων ζώων στην Ελλάδα: «Η Διεθνής Σύμβαση CITES είναι η νομοθεσία, που καλύπτει την προστασία και την διαχείριση άγριων ζώων! Είναι μία πολύπλοκη νομοθεσία, που αποτελείται από 18 ξεχωριστά Φ.Ε.Κ., που ακολουθούνται από 27 εγκυκλίους.

Η εφαρμογή της σύμβασης, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπάγεται στους ελέγχους των Δασαρχείων! Η διαχείριση των άγριων ζώων είναι αποκλειστική ευθύνη του Υ.ΠΕ.Κ.Α.».

Η μεταφορά του κροκόδειλου στο φυσικό περιβάλλον θα στοιχίσει 30.000 ευρώ

Η κα Στεφανάκη από την άλλη τονίζει, ότι «Από το 2010 η Νομοκτηνιατρική Υπηρεσία και ύστερα από επίσημη καταγγελία του Σωματείου Ζωόφιλη Δράση, τους επιτόπιους ελέγχους και τον έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής, έκρινε τη δυνατότητα κατάσχεσης του ζώου.

Κληθήκαμε με την ιδιότητα εκπροσώπησης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και ερωτηθήκαμε για τη δυνατότητα φιλοξενίας του μεγάλου διαστάσεων κροκόδειλου στο κέντρο εις περίπτωση κατάσχεσης, έως τη τελεσίδικη κρίση των Δικαστηρίων. Εκ μέρους του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δήλωσα, ότι δεν δυνάμεθα να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες, καθώς δεν διαθέτουμε μεγαλύτερη των 6 μέτρων θερμαινόμενη κλειστή πισίνα στις εγκαταστάσεις μας.

Εν συνεχεία επικοινώνησα με εξειδικευμένα κέντρα στην Αίγυπτο και στη Μαλαισία. Ο συγκεκριμένος κροκόδειλος γίνεται δεκτός στο Μουσείο του Νείλου, εάν και εφόσον καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς σε ειδικό κιτίο, αεροπορική μεταφορά κ.τ.λ. Το κόστος αποτιμήθηκε στο ποσό των 30.000 ευρώ και άνω στην καλύτερη των περιπτώσεων ύστερα από την έρευνα, που πραγματοποίησα. Το συγκεκριμένο κόστος δεν καλύπτεται από το Υπουργείο...

Όμως ακόμη και εάν μ’ έναν μαγικό τρόπο υπήρχαν τα χρήματα μεταφοράς θα έπρεπε να τελεσιδικίσει πρώτα η υπόθεση, που με το υφιστάμενο νομικό και ασαφές πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τα υπάρχοντα νομιμοποιητικά έγγραφα cites είναι εξαιρετικά δύσκολο… Ο ιδιοκτήτης ετοιμάζει απ’ ό,τι πληροφορήθηκα πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διαβίωσης του κροκόδειλου σε ιδιωτικό χώρο.

Τέλος τονίζω, ότι το να πιέζουμε σήμερα εκ νέου τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε κατάσχεση είναι κατά την άποψή μου πολύ ανεύθυνο, γιατί θα πρέπει πρώτον – εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ευζωία του ζώου – να δυνάμεθα, να προσφέρουμε βεβαιωμένα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και να ελέγξουμε ποιό αδειοδοτημένο κέντρο νομιμοποιείται για τη φιλοξενία του μετά της κατασχέσεως και εάν πράγματι το κέντρο έχει τέτοια δυνατότητα! Παρεμπιπτόντως τέτοια άδεια κατάσχεσης διαθέτουμε!».

Γιατί πρέπει ένας κροκόδειλος να ζει στην Ελλάδα;

Εμείς ως www.zoosos.gr οφείλουμε, να θέσουμε το ερώτημα: Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ελέγχουν αρχικά, αν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και συνθήκες για τη διαβίωση ενός τέτοιου ζώου και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην άδεια για την εισαγωγή του στη χώρα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr o γιός της οικογένειας αγόρασε από την Ολλανδία το κροδοδειλάκι μήκους 30 πόντων! Όπως ήταν επόμενο το κροκοδειλάκι μεγάλωσε και τώρα έφτασε τα 4 μέτρα...

Ποιος υπάλληλος π.χ. του τελωνείου, του Υ.ΠΕ.Κ.Α., του ΥΠ.Α.Α.Τ., επέτρεψε αυτό το ζωντανό, να φτάσει τελικά στη χώρα μας;

Και πραγματικά γιατί πρέπει, να εισάγονται ζώα, όπως είναι οι κροκόδειλοι, στην Ελλάδα ακόμα και αν είναι πλάσματα - προϊόντα εκτροφής;

Πηγή: zoosos.gr