To τελευταίο διάστημα οι φιλοζωικές οργανώσεις δέχονται βροχή καταγγελιών για δηλητηριάσεις κυρίως αδέσποτων ζώων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Οπως εξηγούν μέλη οργανώσεων, δεν πρόκειται για έξαρση του φαινομένου, απλώς αυτά τα περιστατικά γίνονται πλέον ευρέως γνωστά κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά κι επειδή ο κόσμος δραστηριοποιείται.
«Αυτό που παρατηρούμε πιο έντονα είναι οι μαζικές δηλητηριάσεις. Ανέκαθεν είχαμε τέτοια κρούσματα όταν ξεκινούσε η τουριστική περίοδος και ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο ιδιώτες αυτοί που δηλητηριάζουν τα αδέσποτα ζώα. Αντίθετα, πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα, πίσω από το οποίο μπορεί να κρύβονται επιχειρηματίες των συγκεκριμένων περιοχών ακόμη και κάποιες τοπικές Αρχές που θέλουν να καθαρίσουν τους δρόμους ενόψει καλοκαιριού», εξηγεί η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου για τη Μέριμνα των Ζώων και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ) Αναστασία Αραβαντινού.
Σε Βέροια και Ηράκλειο
Μόλις πριν από μερικές μέρες στη Βέροια, οι κάτοικοι εντόπισαν 20 δηλητηριασμένα από φόλες σκυλιά σε πλατείες και κεντρικά σημεία της πόλης.
Την Κυριακή 9 Ιουνίου, μέσα σε ένα μόλις βράδυ κάποιοι δηλητηρίασαν με φόλες 12 σκυλιά στις Γούβες Ηρακλείου. Το μήνυμα του Καταφυγίου για την προστασία αδέσποτων και τραυματισμένων ζώων στις Γούβες ήταν σαφές: «Δώδεκα σκυλιά δηλητηριάστηκαν και θανατώθηκαν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου μέσα σε ένα βράδυ. Μη βγάζετε βόλτα τους σκύλους σας στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Αν δείτε κάποιο αδέσποτο να έχει δηλητηριαστεί βοηθήστε το, πηγαίνοντάς το σε κτηνίατρο».
Στον Ωρωπό
Οπως προσθέτει η κ. Αραβαντινού, πριν από περίπου ενάμιση μήνα στον Δήμο Ωρωπού θανάτωσαν περισσότερα από 200 ζώα. «Από κάθε γειτονιά εξαφάνισαν τα αδέσποτα και όπως φαίνεται δεν πρόκειται για δουλειά ενός μεμονωμένου κατοίκου, από τη στιγμή που οργανωμένα είχαν τοποθετηθεί φόλες σε διάφορα σημεία της περιοχής».
Παλαιότερα, σύμφωνα με φιλόζωους, τα περισσότερα κρούσματα δηλητηριάσεων εντοπίζονταν σε περιοχές της περιφέρειας, σε χωριά, σε κλειστές κοινωνίες. «Πλέον, όμως, παρατηρούμε ότι τέτοια φαινόμενα έχουμε όλο και πιο συχνά στις πόλεις, σε κεντρικά σημεία ή ακόμη και σε πλατείες».
Πηγή: tanea.gr