Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου της 33χρονης νοσηλεύτριας Μαρίας Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον Απρίλιο του 2009 μαζί με το αγέννητο μωρό της -όντας ετοιμόγεννη-, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Η δίκη συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, αφού προηγηθούν η πρόταση του Εισαγγελέα και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η αίθουσα του πρώτου ορόφου του Δικαστικού Μεγάρου ήταν κατάμεστη, ενώ στο ακροατήριο επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πολλή ένταση.
Τραγικές φιγούρες και σήμερα η μητέρα, ο σύζυγος, η αδερφή και οι υπόλοιποι συγγενείς της άτυχης Μαρίας, οι οποίοι ζητούν δικαίωση τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της 33χρονης.
Ένταση στις απολογίες
Ένταση επικράτησε όταν κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Επιμελητής της Γυναικολογικής κλινικής του Βενιζελείου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος, είπε ότι "το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον".
Ο 65χρονος γιατρός ο οποίος εκείνο το βράδυ έλειπε από το νοσοκομείο παρά το ότι εφημέρευε, ανέφερε ότι λυπάται για το θάνατο της 33χρονης αλλά ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται γι' αυτόν.
Ισχυρίστηκε ότι πήγε κανονικά στην εφημερία του, ωστόσο εξαιτίας ενός σοβαρού αυχενικού προβλήματος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του και ζήτησε τηλεφωνικά από συνάδελφό του να τον καλύψει.
Επέρριψε μάλιστα ευθύνες και στην ιδιώτη γιατρό που παρακολουθούσε την κύηση της 33χρονης και είναι κι αυτή κατηγορούμενη, ότι θα μπορούσε να εξετάσει την άτυχη Μαρία κι ας μην ήταν γιατρός του Βενιζελείου.
Ακολούθησε η απολογία της γιατρού που ήταν σε εφημερία στη θέση του Επιμελητή. Όταν αυτή ρωτήθηκε από την Έδρα για ποιό λόγο δεν πήγε στο νοσοκομείο, αυτή απάντησε ότι ο 65χρονος γιατρός της είπε ότι αυτό δεν χρειάζεται.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήταν συνήθης πρακτική του Επιμελητή να απουσιάζει από την κλινική ενώ εφημέρευε και να κατευθύνει τηλεφωνικά τους γιατρούς.
Στην συνέχεια, απολογήθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι γιατροί και δύο μαίες.
Ο ένας εκ των ειδικευόμενων μαιευτήρων υποστήριξε ότι ο Επιμελητής όταν είχε εφημερία έμενε μέχρι τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια συνήθως έφευγε, ενώ πρόσθεσε ότι το μοιραίο βράδυ έλειπαν από το νοσοκομείο και οι τρεις ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι χρειάστηκε να εξετάσουν την 33χρονη: Ο μαιευτήρας, ο χειρούργος και ο ακτινολόγος.
Δάκρυα και εκνευρισμός
Έντονη συγκίνηση επικράτησε κατά την απολογία της ιδιώτη γιατρού που παρακολουθούσε την κύηση της αδικοχαμένης Μαρίας. Η γυναικολόγος ανέφερε ενώπιον της Έδρας ότι όταν η 33χρονη την πήρε τηλέφωνο αργά το βράδυ της μοιραίας εκείνης Δευτέρας, πονούσε πολύ και γι' αυτό εκείνη της είπε να πάει αμέσως με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.
Η ιδιώτης γιατρός υποστήριξε ότι από την περιγραφή των συμπτωμάτων από την ίδια την έγκυο, έβγαλε το συμπέρασμα ότι είχε να κάνει με πνευμονολογικό και όχι μαιευτικό πρόβλημα, ωστόσο πήρε τηλέφωνο στη Μαιευτική Κλινική του Βενιζελείου και ενημέρωσε ότι θα έρθει μια εγκυμονούσα με έντονους πόνους.
Η γυναικολόγος ξέσπασε σε λυγμούς όταν αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές της άτυχης γυναίκας. Είπε ότι έμαθε τηλεφωνικά ότι η 33χρονη έπαθε ανακοπή και ότι έφτασε στο Νοσοκομείο το πρωί της Τρίτης, την ώρα που έκαναν στη Μαρία μαλάξεις για να την επαναφέρουν στη ζωή.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ίδια ήταν αυτή η οποία ενημέρωσε τους συγγενείς της 33χρονης για το θάνατό της, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει πως γίνεται να μην υπάρχει ειδικευμένος γιατρός στην κλινική του Νοσοκομείου καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας της γιατρού, η αδερφή της 33χρονης νοσηλεύτριας αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένη από την αίθουσα λέγοντας αυτολεξεί "Αν δεν βγω έξω, θα μπω μέσα".