Στη δυσκολότερη θέση από την ίδρυσή τους βρίσκονται τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ. Τα ελλείμματα πολλαπλασιάζονται, οι τζίροι συρρικνώνονται και τα χρέη τους είναι πλέον μη εξυπηρετήσιμα.
Η Αυγή της Κυριακής παρουσίασε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ με στοιχεία. Αποδεικνύει ότι η κραυγή αγωνίας της εφημερίδας το Βήμα, η υπαγωγή του Alter στο άρθρο 99, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Καθημερινή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην Καθημερινή, πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση κατά 10% του προσωπικού, δηλαδή αποχώρηση περίπου 40 ατόμων.
Τα ελληνικά ΜΜΕ φοβούνται ότι θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους όταν βλέπουν ότι το ετήσιο έλλειμμά τους κινείται γύρω στο 30% του ετήσιου τζίρου τους, έχουν δυσθεώρητα χρέη σε τράπεζες (και σε προμηθευτές) και έχουν χάσει τη δυνατότητα δανεισμού.
Ανάλογο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου επεξεργάζονται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στα Νέα, όμως ο ΔΟΛ δεν είχε τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με την Αυγή, το νέο σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από προχθές, είναι στοχευμένες απομακρύνσεις ατόμων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με προϋπηρεσία γύρω στα 30 χρόνια. Όπως ακούγεται, θα ακολουθήσει νέα μείωση μισθών.
Ο
περιορισμός των ελλειμμάτων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα παντού,
πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να τοποθετηθούν
επίτροποι και στις τράπεζες. Μια «αντικειμενική» κρίση στη χορήγηση
δανείων θα απέκλειε τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων από ΜΜΕ, ως
επισφαλή δάνεια που μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετήσιμα.
Το Mega,
επί παραδείγματι, σύμφωνα με την Αυγή, διεκδικεί ομολογιακό δάνειο 10-12
εκατ. ευρώ, όμως δεν φαίνεται να εκταμιεύεται άμεσα. Πληροφορίες
αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και να μπουν ενέχυρο ο τίτλος του
καναλιού, και τα δικαιώματα των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών του,
προκειμένου να βρεθεί τρόπος να εκταμιευθεί το δάνειο. Δάνειο διεκδικεί
και ο ΔΟΛ για άμεσες υποχρεώσεις.
Ο πίνακας που δημοσίευσε η Αυγή