Δημοσιογράφοι προπηλακίζουν την πρόεδρο του Ταμείου τους (ΕΔΟΕΑΠ)

Δημοσίευση: 25/06/2012 09:06
Συντάκτης: archived
151 προβολές

Ακρως επεισοδιακή ήταν η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (του Ενιαίου Ασφαλιστικού Οργανισμού των Δημοσιογράφων και των Διοικητικών Υπαλλήλων που εργάζονται στον Ημερήσιο Τύπο, την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο) που έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες με την καταψήφιση των πεπραγμένων της διοίκησης.

Η πρόεδρος του Ταμείου, Ελένη Σπανοπούλου, φυγαδεύτηκε άρον άρον εν μέσω γενικής κατακραυγής, προπηλακιζόμενη, ενώ κάποια από τους παριστάμενους της πέταξε νερό.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίστηκε ελαφρά και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μέσα σε κλίμα έντασης καθώς το θέμα αφορούσε τα αποθεματικά του ταμείου καθώς αυτά έχουν μειωθεί στο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, από περίπου 12ο που ήταν προ του PSI.

Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης -όπως καταγράφει το Euro2day.gr- η κυρία Σπανοπούλου, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε ψηφοφορία επικαλούμενη θέμα απαρτίας. Οι περισσότεροι από τους παριστάμενους εξαγριώθηκαν καθώς την κατηγορούσαν ότι σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης προσπάθησε να καθυστερήσει τις διαδικασίες, προκειμένου τελικά οι παρόντες, μετά από τις πολλές ώρες αναμονής, να αποχωρήσουν συνέλευσης το προεδρείο του Ταμείου δέχθηκε σφοδρή κριτική για το θέμα της ρευστοποίησης ομολόγων. Η θέση της διοίκησης του Ταμείου ήταν ότι τα χρήματα που είχε καταθέσει στην ΤτΕ ήταν μετρητά και ότι δεν γνώριζε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι οι εκταμιεύσεις που έκανε μετά το PSI οδηγούσαν σε «σπάσιμο ομολόγων» από την μερίδα του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ.

Όπως δήλωσε προσφεύγει νομικά κατά της ΤτΕ ζητώντας τα χρήματα.

Οπως υποστηρίζει η διοίκηση του Ταμείου, πληροφορήθηκε το ότι τα κεφάλαια είχαν μετατραπεί σε ομόλογα μόνο όταν ζήτησε να της παρασχεθούν 6 εκατ. ευρώ και της γνωστοποιήθηκε ότι στο λογαριασμό υπάρχουν πλέον μόνο 5,5 εκατ. ευρώ.

Ομιλητές αμφισβήτησαν την συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζοντας ότι από ανακοίνωση του Ταμείου προκύπτει πως γνώρισε ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που είχαν υποχρεωτικά κατατεθεί στην ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα.

Πολλοί από τους ομιλητές κατηγόρησαν την διοίκηση για την πρακτική που ακολούθησε, η οποία είχε ως συνέπεια το σπάσιμο ομολόγων από την οποία υπήρξε απώλεια περίπου 25 εκατ. ευρώ (επιπλέον των απωλειών από τo PSI) δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις που ζήτησε να γίνουν οδήγησαν εντέλει στην πώληση ομολόγων σε τιμές της τάξης του 20% της ονομαστικής αξίας. Σκληρή ήταν η κριτική και για την πολιτική μειώσεων στις παροχές του Ταμείου.

Από πολλούς ομιλητές ζητήθηκε η παραίτηση του Δ.Σ. του ταμείου. Η μόνη που έθεσε την παραίτηση της στη διάθεση του σώματος ήταν η Ελένη Δελβινιώτη.

Αναφορικά με τα αποθεματικά, η κριτική αφορούσε στο γεγονός ότι η διοίκηση όφειλε να γνωρίζει ότι τα κεφάλαια που έχει το ταμείο στην ΤτΕ επενδύονται σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και έτσι μετά το κούρεμα, που οδήγησε στην μείωση των αποθεματικών κατά 53,5%, αντικαταστάθηκαν ως επί το πλείστον με τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου των οποίων η τρέχουσα τιμή είναι πολύ χαμηλή.

Μετά την αποχώρηση της κυρίας Σπανοπούλου η διαδικασία συνεχίστηκε με την προεδρία της συνέλευσης να αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος. Εγινε τελικά ψηφοφορία με την οποία καταψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία όλα τα θέματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία (απολογισμός πεπραγμένων, προϋπολογισμός 2012 κ.τλ.). Οι ψήφοι ήταν 250 έως 300 κατά και λίγο περισσότεροι από 10 υπέρ σε κάθε θέμα. Το θέμα για αύξηση των εισφορών από το 3% στο 6% δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.

Τέλος, τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε ομόφωνα και ψήφισμα το οποίο καλεί την διοίκηση να παραιτηθεί και την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα αποθεματικά των ταμείων τα οποία κουρεύτηκαν μέσω του PSI.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες είτε στη διοίκηση του Οργανισμού είτε στην πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας.