Και πάνω που είχαμε ηρεμήσει με το βασανιστικό ερώτημα “Αν υπάρχουν όρια στη σάτιρα” που ταλάνιζε την ελληνική τηλεόραση καιρό τώρα, έρχεται το ΕΣΡ και οριοθετεί το τι και ποιους πρέπει να σατιρίζει μια εκπομπή όπως η Ράδιο Αρβύλα.
Αν ξεχάσουμε το γεγονός ότι το πρόστιμο επεβλήθη μετά από καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, η οποία όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν έγινε ποτέ (!), μας μένει να δούμε πώς δικαιολόγησαν το πρόστιμο οι του ΕΣΡ.
Οι ίδιοι οι παρουσιαστές του Ράδιο Αρβύλα είχαν εξαπολύσει επίθεση προς το ΕΣΡ με αφορμή το πρόστιμο λέγοντας μεταξύ πολλών άλλων πως η Ανεξάρτητη Αρχή αγνοεί τις νομικές συμβουλές των δικηγόρων με τους οποίους συνεργάζονται.
Πώς απάντησε το ΕΣΡ:
“Η αιτιολόγηση της κλήτευσης προς το σταθμό ήταν η προσβολή θεσμών και ότι το ΕΣΡ λαμβάνει αποφάσεις όποιες και αν είναι οι εισηγήσεις των νομικών εκπροσώπων του Συμβουλίου. Λειτουργεί αυτεπαγγέλτως, γι’ αυτό και ενεργεί μετά από κάθε επώνυμη ή ανώνυμη, έγγραφη ή τηλεφωνική καταγγελία”.
Πρόσθεσε δε πως σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, προ κρίσης, που είχε προσβληθεί ο θεσμός της δημοκρατίας είχε επιβληθεί πρόστιμο 150.000 ευρώ. (μετάφραση: να λέτε και ευχαριστώ που σας λυπηθήκαμε και σας ρίξαμε μόλις 50.000!).
Και ερχόμαστε στον ορισμό της σάτιρας.
Εδώ το ΕΣΡ μεγαλουργεί δίνοντας την δική του απάντηση για το αν υπάρχουν όρια στη σάτιρα:
“Η σάτιρα πρέπει να σατιρίζει νοοτροπίες και όχι θεσμούς”, λέει η ανακοίνωση του ΕΣΡ και εμείς περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του Αντώνη Κανάκη και της παρέας του.