Τι προβλέπει το ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ που κατατέθηκε στη Βουλή

Δημοσίευση: 05/07/2013 11:07
Συντάκτης: archived
548 προβολές

Kατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα Δημόσια τηλεόραση, τη ΝΕΡΙΤ, ο οποίος θα ανήκει στο Δημόσιο και θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Το κείμενο είναι ίδιο με αυτό που είχε κατατεθεί τις πρώτες ημέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι γενικό και σε αυτό δεν αναφέρεται ούτε ο αριθμός των εργαζομένων, ούτε το πόσα κανάλια θα έχει.

Οπως προκύπτει από νομοσχέδιο (διαβάστε την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου) που κατατέθηκε στη Βουλή η ΝΕΡΙΤ θα αποτελεί έναν ενιαίο φορέα όπου θα ενταχθούν τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και οι υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο νέος φορέας θα διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία, ενώ όσον αφορά το προσωπικό της θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής και με συμβάσεις έργου. Παράλληλα, θα παρέχεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα να δίνεται με απευθείας ανάθεση, εντολή εκτέλεσης ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό.

Το κόστος λειτουργίας της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης ουσιαστικά μέσω του νομοσχεδίου παραμένει άγνωστό αφού το μόνο που αναφέρεται στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ότι το κράτος θα συμμετέχει με 5 εκατ. ευρώ στο αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο.

Το ύψος της ετήσιας δαπάνης για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της εταιρείας (μισθοδοσία προσωπικού, αμοιβή μελών συλλογικών οργάνων, λειτουργικά έξοδα κλπ.), το οποίο θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., εξαρτάται, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από πραγματικά γεγονότα (διάρθρωση, στελέχωση και εν γένει λειτουργία της εταιρείας) και από την έκδοση σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Επίσης, ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα επιβαρύνεται και από την καταβολή αμοιβής σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης σε αυτούς συγκεκριμένου έργου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται έσοδα για τη ΝΕΡΙΤ μέσω ανταποδοτικού τέλους για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

Οι εκπομπές της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα περιλαμβάνουν ποικίλα προγράμματα που θα μεταδίδουν με αντικειμενικότητα και πληρότητα τις ειδήσεις, θα διασφαλίζουν την πολυφωνική ανταλλαγή απόψεων με κάλυψη όλων των πολιτικών ρευμάτων και φορέων σκέψης, θα επιδιώκουν την κοινωνική συνοχή, θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, θα προβάλουν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, θα διαφυλάσσουν την ποιότητα της ελληνικής γλώσσας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτές των προσώπων με προβλήματα ακοής και όρασης.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου το Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο είναι δεκαετές, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Η αντίδραση των εργαζομένων

Στην είδηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ. Με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως τη στιγμή που ο Παντελής Καψής δηλώνει πως είναι σε εξέλιξη ο μεταξύ τους διάλογος, η κυβέρνηση καταθέτει το σχέδιο νόμου για τη ΝΕΡΙΤ. Και επισημαίνουν πως η υπογραφή του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης απουσιάζει από αυτό.

«Η κυβέρνηση ανασύρει το νομοσχέδιο Αλιβιζάτου, που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, για να καλύψει την εκτροπή που προκάλεσε η πραξικοπηματική και σοκαριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Το «μαύρο» που παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν διασκεδάζεται με εντυπώσεις θεσμικών παρεμβάσεων. Κακέκτυπα λύσεων δεν απαντούν στη διεθνή κατακραυγή και τις ασφυκτικές πιέσεις της κοινωνίας», επισημαίνει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Ακόμη αναφέρουν πως «μοναδικό νέο στοιχείο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι «η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων», στην οποία αιτιολογούνται...οι αμαρτίες της ΕΡΤ: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξυγιαίνεται ένα από τα πιο σπάταλα ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα οι ευεργετικές συνέπειες να είναι μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα». Ούτε λέξη ασφαλώς για τη νέα «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό το «λουκέτο» στην ΕΡΤ».