«Θυμάστε τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε το 2008 η αναγγελία του Νικολά Σαρκοζί περί κατάργησης των διαφημίσεων μετά τις οκτώ το βράδυ στα δίκτυα της κρατικής France Télévisions;
Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωνε την ολοκληρωτική κατάργηση του γκρουπ...», διερωτάται σε δημοσίευμά της, έμπλεο σαρκασμού, η γαλλική έκδοση της εφημερίδας Huffington Post.
«Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το άμεσο λουκέτο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα πρότερα φαινόμενα εξακολουθητικής κακής διαχείρισης», σημειώνει το δημοσίευμα, παραθέτοντας τη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης, με έμφαση στα λεγόμενά του περί έλλειψης διαφάνειας και αδικαιολόγητων δαπανών.
Η περίφημη απαγόρευση που εμπνεύστηκε και ανακοίνωσε πριν από πέντε χρόνια ο Νικολά Σαρκοζί επέβαλε στα κρατικά κανάλια της Γαλλίας να μη μεταδίδουν κανένα εμπορικό μήνυμα από τις 8 έως τις 11 το βράδι. Η απόφαση είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας.
Και μπορεί ο ίδιος ο Σαρκοζί να είχε απαγορεύσει τις διαφημίσεις εν ονόματι της ποιότητας, αλλά οι επικριτές του έδιναν τότε άλλη ερμηνεία στη ρύθμιση: υποστήριζαν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήθελε απλώς να κατευθύνει τα διαφημιστικά κονδύλια προς τα ιδιωτικά κανάλια και να αυξήσει την επιρροή των Ηλυσίων Πεδίων στην κρατική τηλεόραση.
Άλλωστε, εκτός από την απαγόρευση των διαφημίσεων, το σχετικό νομοσχέδιο προέβλεπε και το διορισμό του εκάστοτε επικεφαλής της France Televisions απευθείας από τον Πρόεδρο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι των κρατικών καναλιών είχαν προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.