Έτοιμο για υλοποίηση το σχέδιο για πίστα Formula 1 στην Πάτρα

Δημοσίευση: 12/05/2011 10:05
Συντάκτης: digitalcrete.gr
276 προβολές

Μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών προκειμένου να αποκτήσει τη δική της πίστα αγώνων Formula 1 διεθνών προδιαγραφών.

"Χρειάστηκε επί χρόνια να ξεπεράσουµε πολλά εµπόδια για να φτάσουµε στη σηµερινή εξέλιξη", δήλωσε ο πρόεδρος της Αυτοκινητοδρόµιο Α.Ε. Ευάγγελος Φλωράτος. Υποστήριξε μάλιστα ότι στην πίστα θα δηµιουργήσει και µία σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως χώρους διαµονής µέχρι και συνεργεία αυτοκινήτων.

Ο περιφερειάρχης ?υτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε από την πλευρά του: "Το αυτοκινητοδρόµιο θα στηρίξει την παραγωγή και την ανάπτυξη. Η ?υτική Ελλάδα θα έχει πολλά οφέλη".

Τέλος, ο δήµαρχος Ερυµάνθου Θάνος Καρπής πρόσθεσε: "Με την πίστα θα αλλάξει ο αναπτυξιακός χάρτης της Αχαΐας".

Η πίστα αγώνων πρόκειται να κατασκευαστεί στην τοποθεσία Ρέντες του δηµοτικού διαµερίσµατος Χαλανδρίτσας του ?ήµου Φαρών στον Νοµό Αχαΐας.

Στην πίστα, εκτός από αγώνες F1, θα μπορούν να γίνουν ακόμη αγώνες παγκοσµίου πρωταθλήµατος super bike, αλλά και αγώνες πρωταθλήµατος καρτ. Αναμένεται δε να χρησιµοποιηθεί για διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Στο 30.5% η επιχορήγηση, 411 οι μέτοχοι του φορέα επένδυσης

Η επιχορήγηση που θα λάβει το έργο είναι σε ποσοστό 30,5%, δηλαδή 28,92 εκατ. ευρώ. Η έκταση ανήκε στη Μητρόπολη της Πάτρας και το 1992 µεταβιβάστηκε για την ανάπτυξη του έργου. Η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, είναι 36 µήνες.

Ο φορέας της επένδυσης που είναι η εταιρεία Αυτοκινητοδρόµιο Πάτρας Α.Ε. έχει µετοχική σύνθεση που αποτελείται συνολικά από 411 µετόχους, φυσικά και νοµικά πρόσωπα, εκ των οποίων η Περιφέρεια ?υτικής Ελλάδας, ο ?ήµος Πατρέων, το Επιµελητήριο Αχαΐας, ο ?ήµος Φαρών, η ΤΕ?Κ Αχαΐας, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασµός της πίστας έγινε από τον Τζόρτζιο Μπέγκελα Μπαρτόλι, τεχνικό διευθυντή της πίστας στη Μόντσα της Ιταλίας.

Έτοιμο για υλοποίηση το έργο, 497 οι νέες θέσεις εργασίας

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο φορέας έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, προβλέπεται να δηµιουργηθούν 497 νέες θέσεις εργασίας.

Σύµφωνα µε τη µελέτη, έχουν υπολογιστεί έσοδα από επτά πηγές:

1. Τους ελληνικούς και διεθνείς αγώνες
2. Τα δικαιώµατα συµµετοχών σε αγώνες
3. Τις ενοικιάσεις της πίστας και των καταστηµάτων
4. Τα τηλεοπτικά δικαιώµατα µετάδοσης
5. Τα διαφηµιστικά έσοδα
6. Τα αναµνηστικά
7. Την είσοδο στον χώρο του µουσείου αυτοκινήτων - µοτοσυκλέτας που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις