Η ώρα της μεγάλης επιστροφής της Βούλας Παπαχρήστου έφτασε. Την Τετάρτη (29/05) το απόγευμα στο "14ο Γκαλά Γυναικών" στη Φιλοθέη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επανεμφανίζεται μετά τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω του σχολίου που είχε κάνει στο twitter.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποπομπή της από την ολυμπιακή ομάδα εξαιτίας του "ρατσιστικού" όπως χαρακτηρίστηκε σχολίου που είχε αναρτήσει στο twitter η Βούλα Παπαχρήστου, ξαναγράφεται σε φύλλο αγώνα και ξαναφοράει τα αγωνιστικά της παπούτσια για να πάρει μέρος στο Γκαλά γυναικών που διοργανώνει παραδοσιακά κάθε χρόνο η Φιλοθέη στο στάδιο της πόλης "Στέλιος Κυριακίδης".
Η πρωταθλήτρια της ΑΕΚ όλο αυτό το διάστημα είχε επιλέξει τον δρόμο της σιωπής αρκούμενη μόνο στο "θα μιλήσω με τους αγώνες μου". Ήρθε η ώρα λοιπόν να πει τα πρώτα της λόγια αγωνιζόμενη όχι στο τριπλού που την έχουμε συνηθίσει αλλά στο μήκος.
Νέο ξεκίνημα λοιπόν για την Βούλα Παπαχρήστου με νέο προπονητή αφού τη θέση του Γιώργου Πομάσκι με τον οποίο διαφώνησε και έσπασε την συνεργασία της στις αρχές του χρόνου έχει πάρει πλέον ο Θανάσης Σιούντρης.
Βέβαια η παρουσία της Βούλας Παπαχρήστου δεν θα είναι η μόνη που θα αποτελέσει πόλο έλξης για να πάνε οι φίλοι του στίβου στη Φιλοθέη.
Το Γκαλά της Φιλοθέης
Η αθλήτρια που αναμένεται να κλέψει τις αγωνιστικές εντυπώσεις δεν είναι άλλη από την Αριάνε Φρίντριχ. Η Γερμανίδα «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους αναμένεται να δώσει επιπλέον αίγλη στο φετινό διεθνές μίτινγκ. Η Φρίντριχ, το Δεκέμβριο του 2010 τραυματίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για περισσότερο από ένα χρόνο. Το 2012 κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί σε υψηλά επίπεδα και έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μετείχε στον προκριματικό. Φέτος ελπίζει σε μια καλύτερη χρονιά, καθώς είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μεγάλα άλματα, κάτι που θα προσπαθήσει να δείξει και στον αγώνα της Φιλοθέης.
Η 29χρονη πρωταθλήτρια έχει ατομικό ρεκόρ 2,06 μέτρα. Στο ίδιο αγώνισμα θα πάρει μέρος η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Τόνια Στεργίου (ατομικό ρεκόρ 1,97 μ.), που επέλεξε τη Φιλοθέη για να κάνει πρεμιέρα στους αγώνες της τη φετινή χρονιά.
Στο τριπλούν ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία της «ασημένιας» πρωταθλήτριας Ευρώπης φέτος στον κλειστό στο Γκέτεμποργκ, Ιρίνα Γκούμενιουκ. Η Ρωσίδα αθλήτρια, μπορεί στον ανοιχτό να έχει καλύτερη επίδοση 14,14 μ., όμως φέτος ξεκίνησε δυνατά στον κλειστό, αφού πέρα του μεταλλίου, σημείωσε και ατομικό ρεκόρ με 14,48μ. Ακόμη στο τριπλούν θα πάρει μέρος και η Βερόνικα Μοσίνα, με τη Ρωσίδα να προέρχεται και εκείνη από πολύ καλή εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό κλειστού κατακτώντας την 4η θέση με άλμα στα 14,21 μέτρα.
Στα 100 μ. εμπ. θα τρέξει η «χάλκινη» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, Αλίνα Ταλάι (Λευκορωσία), η Γερμανίδα Καρολίν Νίτρα με ρεκόρ 12.57 και η Ρωσίδα Γιούλια Κοντάκοβα με 12.78. Από ελληνικής πλευράς θα πάρει μέρος η Ελισάβετ Πεσιρίδου, η οποία κυνηγάει το όριο (13.65) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων.
Η Γεωργία Κοκλώνη επιστρέφει στους αγώνες μετά τη γέννηση του παιδιού της. Η κορυφαία σπρίντερ, που αγωνίστηκε τελευταία φορά το 2011, έχει ατομικό ρεκόρ 11.24 και παραμένει η 4η καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών. Δίπλα της θα έχει την ανερχόμενη και καλύτερη πέρσι στην κούρσα «της μιας ανάσας», Μαρία Μπελιμπασάκη, που ουσιαστικά κάνει τον δεύτερο της αγώνα από τη Φιλοθέη, καθώς έτρεξε στο Ηράκλειο στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα (12.13). Η Κρητικοπούλα σπρίντερ έχει ατομικό ρεκόρ 11.34 και προετοιμάζεται με βασικό στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στο Τάμπερε. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή και της Νατάλια Ρουσάκοβα(Ρωσία)με ατομικό ρεκόρ 11.18 (2006).
Τον πρώτο της αγώνα στη σεζόν θα πραγματοποιήσει στη Φιλοθέη η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η «χάλκινη» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι, θα κυνηγήσει από νωρίς να βρεθεί σε υψηλό επίπεδο. Η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με άλμα στα 4,71 μ., το χειμώνα ξεπέρασε τα 4,60 μέτρα. Στον ίδιο αγώνα θα πάρει μέρος τόσο η Στέλλα Λεδάκη, όσο και η Λορέλα Μάνου.
Ο φετινός αγώνας, θα είναι αφιερωμένος στο Σύλλογο παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συμβολική κούρσα 60 μ., με τη συμμετοχή των ελληνίδων πρωταθλητριών που θα πάρουν μέρος στον αγώνα.
Οι συμμετοχές
Επί κοντώ: Μάνου (Ελλάδα), Σκορδάλη (Ελλάδα), Στούμπου (Ελλάδα), Γιατρουδάκη (ΕΛΛΑΔΑ), Αριστοτέλους (Κύπρος), Λεδάκη (Ελλάδα), Βαμβακούση (Ελλάδα), Κυριακοπούλου (Ελλάδα), Πόλακ (Ελλάδα)
100 μ. εμπ.: Κοντάκοβα (Ρωσία), Αντόνοβα (Ρωσία), Ταλάι (Λευκορωσία) Πεσιρίδου (Ελλάδα), Πίνη (Ελλάδα), Νίτρα (Γερμανία)
Τριπλούν: Γκούμενιουκ (Ρωσία), Μοσίνα (Ρωσία), Κουτρούτσου (Ελλάδα), Λυμπέρη (Ελλάδα), Βέργου (Ελλάδα), Σταματέλου (Ελλάδα), Πανέττα (Ελλάδα)
Υψος: Κόστροβα (Ρωσία), Κιβιμιάγκι (Ρωσία), Ντεμίρεβα (Βουλγαρία) 1,90 μ., Μικολάγιτσουκ (Πολωνία), Γκερατσένκο (Ουκρανία)Βλάχου (Ελλάδα), Γκούσιν (Ελλάδα), Κυριακοπούλου (Ελλάδα), Στεργίου (Ελλάδα), Φρίντριχ (Γερμανία)
Μήκος: Ιλιάνα (Ρωσία), Κολοκυθά (Ελλάδα), Πισκοπάνη – Καραϊσκου (Ελλάδα), Βέργου (Ελλάδα), Πανέττα (Ελλάδα), Παπαχρήστου (Ελλάδα), Βελντάκοβα (Σλοβακία)
100 μ.: Ρουσάκοβα (Ρωσία), Κατσικογιάννη (Ελλάδα), Τσιουτσιουμάνου (Ελλάδα), Κοκλώνη (Ελλάδα), Μπελιμπασάκη (Ελλάδα), Σαφράνοβα (Καζακστάν)
Το πρόγραμμα
16.45 ΜΗΚΟΣ ΠΚ-Κ-Ν
17.15 ΥΨΟΣ ΠΚ-Κ-Ν
17.55 ΜΗΚΟΣ
18.00 ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
18.15 ΥΨΟΣ
18.30 100μ. ΕΜΠΟΔΙΑ
19.00 60μ. «ΕΛΠΙΔΑ»
19.10 ΤΡΙΠΛΟΥΝ
19.30 100μ. ΠΚ-Κ-Ν
19.45 100μ.