Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ κατά της ΕΡΤ και η απάντηση της δημόσιας τηλεόρασης

Δημοσίευση: 21/06/2011 12:06
Συντάκτης: digitalcrete.gr
212 προβολές

Ανακοίνωση κατά της ΕΡΤ εξέδωσε την Δευτέρα (20/06) ο ΣΕΓΑΣ, τόσο γιατί η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε την προσπάθεια της Εθνικής στίβου στη Σμύρνη, όσο και γιατί η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων δεν προβλήθηκε ανάλογα. Η απάντηση της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Με αφορμή την άνοδο της Εθνικής Ομάδας Στίβου στην Super League της Ευρώπης από τον ΣΕΓΑΣ ανακοινώνονται τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στους Αθλητές – Αθλήτριες και τους Προπονητές της Εθνικής Ομάδας για την επιτυχία τους. Αθλητές και Προπονητές που με την αγωνιστικότητα και το συλλογικό πνεύμα αποδεικνύουν και μάλιστα στο εξωτερικό ότι η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση. Ιδιαίτερη σημασία έχει για μας το γεγονός ότι στην Α΄ κατηγορία της Ευρώπης και στην Super League αντιμετωπίζουμε Εθνικές Ομάδες με πολυεθνική ΚΑΙ πολυφυλετική σύνθεση στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ενώ η Ελληνική Ομάδα δεν είχε «εισαγόμενους» και εκ μεταγραφής Αθλητές – Αθλήτριες.

Την επιτυχία αυτή την «αφιερώνουμε» σ’ αυτούς που η Πολιτεία διορίζει για να φροντίζουν, να εξασφαλίζουν συνθήκες και προϋποθέσεις για την άθληση των Νέων μας, που φροντίζουν για την υποστήριξη του Αγωνιστικού Αθλητισμού και των Αθλητών - Αθλητριών των Εθνικών Ομάδων και είναι αυτοί που απαξιώνουν τους Πρωταθλητές μας, αδιαφορούν και δημιουργούν κάθε λογής εμπόδια και προβλήματα. (π.χ. βλέπε Διοίκηση ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά).

Είμαστε υποχρεωμένοι επίσης αυτή την φορά να κάνουμε ειδική αναφορά στην Κρατική Τηλεόραση και τον προϊστάμενο του Αθλητικού τμήματος ο οποίος αποφάσισε ότι δεν άξιζε να μεταδοθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων από την Κρατική τηλεόραση και ο οποίος επίσης στους ένδεκα (11) μήνες αφότου έχει αναλάβει το πόστο του δεν έχει βγει ούτε μια φορά στο τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ στις επανειλημμένες κατά καιρούς κλήσεις του. Ο κύριος αυτός που έχει διορισθεί για να προβάλει τον Ελληνικό Αθλητισμό σε όλες του τις εκφράσεις και δραστηριότητες, νομίζει ότι επιτελεί το καθήκον του μεταδίδοντας ειδήσεις για τις ατελείωτες μεταγραφές των επαγγελματιών ξένων μισθοφόρων των Ομαδικών Αθλημάτων ακόμα και με δηλώσεις των ατζέντηδών τους, καθώς και μια πληθώρα αδιάφορων για την Ελληνική κοινωνία διεθνών ειδήσεων και όχι σημαντικούς Διεθνείς Αγώνες των Ολυμπιακών Αθλημάτων με τις επιτυχίες και τις επιδόσεις των Αθλητών μας, ορισμένες από τις οποίες εξακολουθούν να είναι παγκοσμίου επιπέδου.

Καλούμε τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Λάμπη Ταγματάρχη να διερευνήσουν τους λόγους της μη μετάδοσης των Αγώνων και να ζητήσουν το βίντεο του αθλητικού ρεπορτάζ των ειδήσεων της ΝΕΤ από το Σάββατο απόγευμα και μετά, καθώς και το βίντεο της παρουσίασης των Αθλητικών ειδήσεων από την πρωινή εκπομπή του κ. Κώστα Αρβανίτη και κας Μαριλένας Κατσίμη, της Δευτέρας 20/6/2011 και από ώρα 06:00 – 06:30 για να διαπιστώσουν την βάναυση προκλητική και συνειδητή υποβάθμιση του Στίβου από τους υπεύθυνους.

Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., οι Αθλητές του, οι Προπονητές, τα Σωματεία μέλη του, κ.λπ. ανήκουμε στην ΕΛΛΑΔΑ που ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ και ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ. Απαιτούμε ιδιαίτερα από τους Κρατικούς Φορείς να μην μας βάζουν άλλα εμπόδια και προβλήματα εκτός από αυτά που αντικειμενικά ήδη υπάρχουν και είναι πολλά. Εάν δεν θέλουν κάποιοι ή δεν μπορούν να μας βοηθήσουν, ας μη μας πολεμούν τουλάχιστον".

Η απάντηση της ΕΡΤ

Στις αιτιάσεις του ΣΕΓΑΣ απάντησε αργότερα δια του Γραφείου Τύπου η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης. Το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης:

"Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΓΑΣ με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» σχετικά με τη κάλυψη των αγώνων της Εθνικής Ομάδας Στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α' κατηγορίας, που έγινε στη Σμύρνη και την εν γένει παρουσίαση του γεγονότος από τη δημόσια τηλεόραση το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Η ΕΡΤ συμμετέχει στο γενικό συμβόλαιο της EBU με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (ΕΑΑ), το οποίο περιλαμβάνει από πλευράς διοργανώσεων Εθνικών Ομάδων μόνο τη Σούπερ Κατηγορία που διεξήχθη φέτος στη Στοκχόλμη και καλύφθηκε απ' ευθείας από την ΕΡΤ, όπως έχει υποχρέωση εκ του συμβολαίου να πράττει. Σημειώνουμε ότι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες διεξάγονταν ταυτόχρονα τις ίδιες ημέρες και ώρες με αυτή.

2. Μέχρι και 2 ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων στη Σμύρνη και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τη Δ/νση Αθλητικών προγραμμάτων, δεν υπήρχε πάροχος τηλεοπτικού σήματος ώστε να προγραμματιστεί εγκαίρως η τηλεοπτική μετάδοση. Τελικά, μόλις 2 μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων της Σμύρνης (γεγονός πρωτοφανές σε διεθνή διοργάνωση και έξω από κάθε τηλεοπτική λογική), η Τουρκική τηλεόραση εμφανίσθηκε κάνοντας μία προσφορά χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές και οικονομικό κόστος αγοράς των δικαιωμάτων.

3. Σε όλα τα δελτία ειδήσεων από Σάββατο έως και Δευτέρα υπήρχαν ρεπορτάζ και αναφορές για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Στίβου στη Σμύρνη και την άνοδο της Εθνικής Ομάδας στην Σούπερ Κατηγορία.

4. Παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ γνώριζε ότι δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων είχε στείλει απεσταλμένο στη Σμύρνη για την ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος για τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.

5. Από το καλοκαίρι του 2010, η ΕΡΤ αναβάθμισε την τηλεοπτική παρουσία του Ελληνικού αθλητισμού και των Ολυμπιακών αθλημάτων. Σε κάθε δελτίο ειδήσεων υπάρχει ρεπορτάζ για Ολυμπιακά αθλήματα, ενώ η Αθλητική Κυριακή –μετά από πολλά χρόνια- έχει μεγάλες ενότητες με την κάλυψη και προβολή όλων των δρώμενων των Ελληνικών Ομοσπονδιών. Ακόμη η ΕΡΤ σε μία δύσκολη οικονομικά εποχή έχει καλύψει φέτος με απ' ευθείας μεταδόσεις τα εθνικά πρωταθλήματα των περισσοτέρων Ελληνικών Ομοσπονδιών.

6. Ποτέ από τον Ιούλιο του 2010 και μετά δε μεταδόθηκε σε καμιά αθλητική εκπομπή ή δελτίο ειδήσεων δήλωση οποιουδήποτε «ατζέντη» αθλητή σε οποιοδήποτε σπορ, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην ΕΡΤ το ποδόσφαιρο και ειδικά οι μεταγραφές του μεταδίδονται με αυστηρά δημοσιογραφικό τρόπο.

7. Με την ευκαιρία να σημειωθεί πως η ΕΡΤ φρόντισε να εξασφαλίσει για 3 χρόνια τα τηλεοπτικά δικαιώματα της παγκοσμίου ενδιαφέροντος διοργάνωσης Diamond League με 14 γκραν πρι ετησίως".