Εμμανουήλ Ροΐδης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Δημοσίευση: 05/10/2012 06:10
Συντάκτης: archived
485 προβολές

Δύναται ένας ορκισμένος ανεξάρτητος άντρας να απαλλαγεί από την κατάστασιν ερωτευμένου; Πως διατηρείται ζωντανόν το πάθος; Είναι ο γάμος ο τάφος του έρωτος; Μία φιλόστοργος σύζυγος μπορεί να προσφέρει στιγμάς υπερτάτης ηδυπαθείας;

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα δίνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Εμμανουήλ Ροΐδης στην «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα GAFF.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το δηκτικότατο χιούμορ του συγγραφέα μπορεί να αναθεωρήσει τις απόψεις σας για τον έρωτα και το γάμο…

Το έργο
Το σατιρικό διήγημα του Ροΐδη με τον ιδιότυπο χαρακτήρα του, πού προκύπτει άπ' τον συνδυασμό διαφόρων αφηγηματικών τρόπων, πρωτοδημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Το «Άστυ» στα 1894. Θέμα του, το παντού και πάντα επίκαιρο ερώτημα αν ο γάμος «είναι ο τάφος τού έρωτος», καθώς και ή φυσιογνωμία και οι απαιτήσεις του έγγαμου βίου. Ό Ροΐδης εξιστορεί βήμα-βήμα τη «συζυγική ενηλικίωση» θα λέγαμε, του Συριανού, ο όποιος μαθαίνει ν' αντέχει τόσο τη σύζυγο του, με τα καπρίτσια της, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό, με τη ζήλια, τη ανυπομονησία και τη έλλειψη κάποτε κατανόησης απέναντι της. Τό δίχως άλλο, ο γάμος σήμανε το τέλος τής «τακτικής και μακαρίας εκείνης καταστάσεως», στη οποία βρισκόταν πρωτύτερα ως εργένης και τη οποία ενεθυμείτο «με τον φλογερόν πόθον με τον όποιον ενθυμείται ο άρρωστος τον καιρόν όπου ήτο υγιής». Ωστόσο, μετ' ολίγου καιρού και στο τέλος του διηγήματος καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι άδικο κι αχάριστο ν' ανήκει «εις τούς μεμψίμοιρους εκείνους, τούς κηρύττοντας τον κόσμον κακοκαμωμένον, διά τον λόγον ότι τα ρόδα έχουσιν άκανθας». Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ότι «αγαθά κόποις κτώνται», ρήση πού ή λαϊκή σοφία απέδωσε ως «κάθε καλό και δύσκολο». Να είναι όντως αυτή ή λύση μιας αρμονικής συμβίωσης ή να χρυσώνει άραγε ο Συριανός το χάπι του; Τη απάντηση τη αφήνουμε στη κρίση καθενός, τόσο για τη ερμηνεία του έργου όσο και για τη πράξη της προσωπικής του ζωής.

Από 5 Οκτώβρη 2012 στον κάτω χώρο του θεάτρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, απέναντι από το κτίριο του ΦΙΞ, από την πλευρά της Καλλιρρόης, τηλ. 2109212900)

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά