Την αναστολή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα Χανιά.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης, μιλώντας χθες στα 'Χ.Ν.', χαρακτήρισε 'ατυχή' τη χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε για την εφαρμογή του μέτρου υπογραμμίζοντας ότι 'σε όλα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το τέλος της σεζόν κ.λπ. προστίθεται τώρα και αυτό'.
Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι ήδη στην Αθήνα οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου έχουν γίνει αισθητές και πρόσθεσε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί σύντομα και στα Χανιά, όταν ο χειμώνας θα δώσει το 'παρών'.
'Ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό το μέτρο προκαλεί οικονομική ζημιά. Είναι δεκαετίες που ο Έλληνας έχει συνδυάσει το καφενείο, την καφετέρια και το εστιατόριο με το κάπνισμα και τώρα του «ξινοπάει»', ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι επαγγελματίες που θίγονται περισσότερο αισθάνονται 'μουδιασμένοι'.
'Οι συνάδελφοι είναι μουδιασμένοι. Βρίσκονται μεταξύ του εφαρμόζω τον νόμο του κράτους και από την άλλη του να υποστώ περαιτέρω οικονομικές ζημιές', είπε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ξαναμπεί στο τραπέζι της συζήτησης το μέτρο και να υπάρξουν βελτιώσεις. 'Ζητάμε αναβολή προκειμένου να γίνει μια συζήτηση και να δούμε πού μπορεί να βελτιωθεί ο νόμος. Αλλιώς δεν έχει νόημα.
Χρειάζεται να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις και να ξεκαθαριστούν ορισμένα βασικά πράγματα. Για παράδειγμα, απαγορεύεται το κάπνισμα και έρχεται μια παρέα. Πάω εγώ ως καταστηματάρχης, τους λέω ότι η νομοθεσία είναι αυτή αλλά αυτοί συνεχίζουν να καπνίζουν. Γιατί σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τόσο μεγάλες επιπτώσεις (από 500 έως 1.000 ευρώ πρόστιμο) για τον καταστηματάρχη τη στιγμή που κάνω όλα όσα απαιτεί ο νόμος αλλά δεν έχω κατασταλτικό χαρακτήρα;', σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα και τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού μέσα στο ίδιο κατάστημα των καπνιστών από τους μη καπνίζοντες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες δεν είναι ορθή, αφού η κουλτούρες που υπάρχουν γύρω από το τσιγάρο, τον καφέ και το φαγητό είναι τελείως διαφορετικές.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου συνηθίζεται ο καφές να πίνεται... στο πόδι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τη βεβαίωση προστίμων στα Χανιά ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ υπογράμμισε-για μια ακόμα φορά- τα κενά που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή του νόμου λέγοντας ότι την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του μέτρου δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα...
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αναβολή του μέτρου ζητάει στο μεταξύ και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, επικαλούμενος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, πτώση του τζίρου σε πολλές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει η οικονομική κρίση επέφερε πτώση στον τζίρο έως και 75% με αποτέλεσμα να καταγράφεται 'έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών, αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και καθημερινά κλεισίματα'.
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επιβάρυνε την κατάσταση αυτή με τους εμπόρους να υποστηρίζουν ότι 'το μέτρο αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος', χαρακτηρίζοντάς το 'ναι μεν σωστό αλλά άκαιρο'.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Μαργαρώνης μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ανέφερε ότι η κατάσταση για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος 'είναι πάρα πολύ δύσκολη'.
'Στις περικοπές που κάνει ο κόσμος είναι και η ψυχαγωγία. Οι καταστηματάρχες μπήκαν σε μια δύσκολη περίοδο που γίνεται ακόμα δυσκολότερη με την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Δεν είμαστε αντίθετοι στο μέτρο -που είναι σωστό από άποψη υγείας- αλλά είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί, αφού κάτι τέτοιο θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον τζίρο, που σημαίνει ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα χαθούν θέσεις εργασίας κ.λπ.', σημείωσε ο κ. Μαργαρώνης.
Όπως τόνισε ο Σύλλογος ζητά να υπάρξουν βελτιώσεις στο μέτρο προς όφελος των μαγαζιών αλλά και των πολιτών.
'Αν μπορεί μέσα σε έναν χώρο να γίνει διαχωρισμός σε ζώνες τότε είναι καλό. Όπου δεν μπορεί αυτό να γίνει να γίνει τότε μια επιλογή από την επιχείρηση τι κόσμο θα έχει μέσα, καπνιστές ή μη καπνιστές. Και δεν μιλάμε βέβαια ούτε για τα δημόσια κτήρια ούτε για εμπορικά καταστήματα αλλά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος', ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μαργαρώνης.