Δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις της Κρήτης το 2011

Δημοσίευση: 26/10/2010 10:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
630 προβολές

Για μία δύσκολη χρονιά που θα έρθει για τις επιχειρήσεις της Κρήτης έκαναν λόγο οι ερευνητές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, που πραγματοποίησαν έρευνα για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Μάλιστα, το 2011 θα «φέρει» μαζί του πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν αυτή τη συνεχιζόμενη οικονομική πίεση, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει και σε ένα νέο κύμα ανεργίας, που θα εκτινάξει στα ύψη τα ήδη ανεβασμένα ποσοστά της ανεργίας στο νησί.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του από τα επιστημονικά στοιχεία της έρευνας, που ίσως δυστυχώς να επιβεβαιωθούν, εάν δεν υπάρξει νέα πολιτική ανάπτυξης εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Μέχρι τώρα ό,τι έχει γίνει από την πλευρά της Πολιτείας, δεν έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς, αλλά περισσότερο στην είσπραξη των φόρων. Η κατάσταση το 2011 θα χειροτερέψει, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα. Μέχρι τον επόμενο χρόνο μάλιστα τα προβλήματα των επιχειρήσεων θα ενταθούν και πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Νικήτας Δολαψάκης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτήν, δήλωσαν ότι έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ ο επιχειρηματικός τομέας με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει «μοχλό» για την ανάταση της αγοράς, όπως σημείωσε ο κ. Δολαψάκης.

Στόχος

Η «Έρευνα για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια Κρήτης» διεξήχθη από το τμήμα Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο διάστημα 01-12/10/2010 σε δείγμα 230 επιχειρήσεων από όλους τους νομούς της Κρήτης με «αναλογική εκπροσώπηση» ανά κλάδο.

Στόχος ήταν να γίνει αποτύπωση της σημερινής οικονομίας της Κρήτης και σύγκρισή της με έρευνες από τις προηγούμενες χρονιές, ώστε να γίνει μεν επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά να υπάρξουν και ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον, που δυστυχώς διαγράφεται ζοφερό.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι τα επίπεδα της ανεργίας που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν πρόθεση για να απολύσουν κάποιους από τους εργαζομένους τους, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό το έχει κάνει ήδη» εξήγησε ο κ. Μιχάλης Καθαράκης, διευθυντής ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στο 80% οι επιχειρήσεις της Κρήτης που έχουν επηρεαστεί από την κρίση

H κρίση φαίνεται να ισχυροποιείται και να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομία, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της έρευνας για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2010 το 79,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει επηρεαστεί αρκετά ή σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, τη στιγμή που το ίδιο ποσοστό το Μάιο του 2009 κυμαινόταν στο 71%, το Φεβρουάριο του 2009 κυμαινόταν στο 67% και το Δεκέμβριο του 2008 μόλις στο 54%.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά κατά κανόνα με το ποσοστό επηρεασμού από 0 έως 40 % να περιλαμβάνει πάνω από το 50 % του δείγματος, ενώ υπάρχει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 7,4% που δηλώνει αύξηση αλλά και ένα ποσοστό περίπου 12,6% που δείχνει να μην επηρεάστηκε. Ενώ αντίστοιχη φαίνεται να είναι και η εικόνα στον κύκλο εργασιών.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις οι οποίες προτίθενται να απολύσουν τους εργαζομένους τους, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση της επιχείρησής τους.

Η κρίση φαίνεται να επηρεάζει λιγότερο το δανεισμό, καθώς το 67,40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων παραμένει σταθερός, διότι παρόλο που είναι αναγκαίος για τις επιχειρήσεις, προτεραιότητα έχει η κάλυψη των δανείων που έχουν ήδη χρεωθεί, με ακόλουθο αποτέλεσμα οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να μην διατίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Παράλληλα, το 47,4% των ερωτηθέντων μιλούν ακόμη για αύξηση των απαιτήσεων, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, όταν το 86% των ερωτηθέντων μιλούσε για αύξηση. Η ποσοστιαία αυτή μείωση παρατηρείται διότι οι επιχειρήσεις επιλέγουν πλέον τον τρόπο πληρωμής τους και προτιμούν η πληρωμή να γίνεται σε μετρητά και όχι σε επιταγές.

Σε συνάρτηση με τη μείωση των απαιτήσεων φαίνεται ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ανείσπρακτες επιταγές παρέμειναν σταθερές στην αγορά. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο άγγιζε το 14%, το Φεβρουάριο του 2009 άγγιζε το 25% ενώ το Δεκέμβριο του 2008 ήταν 29%. Παρόμοια φαίνεται ότι είναι και η τάση όσον αφορά στο χρόνο είσπραξης των επιταγών, καθώς το 40% των ερωτηθέντων το Σεπτέμβριο του 2010, έναντι του 8,21% το Μάιο του 2009, του 17% το Φεβρουάριο και του 26% το Δεκέμβριο, δήλωσε ότι ο ορίζοντας είσπραξης των επιταγών δεν είναι κάτι που τους αφορά εφόσον δεν συναλλάσσονται πλέον με επιταγές.