Παλιό δίκτυο και έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ Ηρακλείου δημιουργούν μπλακ - άουτ

Δημοσίευση: 20/07/2010 10:07
Συντάκτης: digitalcrete.gr
534 προβολές

Η ελλιπής συντήρηση των παλαιών μηχανημάτων και η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ δημιουργούν απανωτά προβλήματα στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι ανά τακτά χρονικά διαστήματα με διακοπές ρεύματος.

Για άλλη μία φορά, χθες, ένα μπλακ- άουτ αναστάτωσε αρκετές περιοχές του Ηρακλείου, μετά από βλάβη στους σταθμούς μεταφοράς του ρεύματος. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον υποσταθμό νούμερο τρία της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο ΠΑΓΝΗ.

Ο εν λόγω υποσταθμός έχει βεβαρημένο ιστορικό, αν και αποτελεί έναν από τους νεότερους του νησιού. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, είχε καταστραφεί ολοσχερώς μετά από έκρηξη, ενώ αρκετές φορές μετά έχει παρουσιάσει πρόβλημα, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρέζο, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Ηρακλείου.

Τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται από την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων της ΔΕΗ, τα οποία είναι αρκετά παλιά. Ηδη, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία σειρά συντηρήσεων, η οποία όμως δεν μπορεί να προλάβει τα προβλήματα. «Δυστυχώς, τις συντηρήσεις τις κάνει ο εργολάβος, ο οποίος δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντικαθιστά μόνο μονωτήρες, αλλά και αγωγούς» εξηγεί ο ίδιος.

Προσλήψεις

Επιπροσθέτως, το πρόβλημα επιδεινώνει η μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην οποία οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 5.000. Πιο συγκεκριμένα, όμως, όσον αφορά στο Ηράκλειο, οι ανάγκες του σε τεχνικό προσωπικό δημιουργούν ένα έλλειμμα των 50 θέσεων. «Δυστυχώς, με το διαγωνισμό του 2007, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν βλέπω να λύνεται το πρόβλημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έφυγαν από τη ΔΕΗ τα αποτελέσματα για τους εναερίτες. Στο διαγωνισμό υπήρχε μέσα το κριτήριο της συνέντευξης, κάτι που καθυστέρησε κατά πολύ τη διαδικασία, ενώ δεν περιελάμβανε το κριτήριο της εντοπιότητας. Γεγονός να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων από τη Βόρεια Ελλάδα και οι Κρητικοί να μεταφέρονται προς την ηπειρωτική χώρα. Γι' αυτό και καθυστέρησε πάρα πολύ ο διαγωνισμός» εξηγεί ο κ. Βρέζος.

Ωστόσο, μέχρι το Σεπτέμβριο, αναμένεται να έχουν φτάσει έξι άτομα για εκπαίδευση στο Νομό Ηρακλείου, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί 17 άτομα στο εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων. «Για τους συγκεκριμένους υπήρχε το κριτήριο της εντοπιότητας ευτυχώς αλλά και πάλι το προσωπικό αυτό δεν φτάνει» συνεχίζει ο ίδιος.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη εν μέσω του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα (αιρ-κοντίσιον κ.ά.), ωστόσο ο κ. Βρέζος υπολογίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Λόγω της κρίσης, πολλά ξενοδοχεία δεν δουλεύουν με τους ρυθμούς που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τη σωστή διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ετσι πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα, εν μέσω θέρους, αν και είμαστε σε οριακό σημείο» καταλήγει ο ίδιος.