Αφού πρώτα ''άναψε φωτιά'' με τις δηλώσεις του περί ''διεφθαρμένης χώρας'', που του είχε εξομολογηθεί Έλληνας πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθεί τώρα να τα ''καλύψει'' με διευκρινιστική ανακοίνωση εκπροσώπου του, σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιούνκερ, δεν αναφερόταν σε συνομιλία με πρώην πρωθυπουργό, αλλά στην δημόσια δήλωση του Γ. Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς.
Να επισημανθεί, ότι σε δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times, το οποίο φιλοξενούσε το Σάββατο 09/10, τις ακριβείς δηλώσεις του κ.Γιούνκερ, σημειωνόταν, ότι ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αναφέρει πως''Δεν μπορούσα να αποκαλύψω τα όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα". Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε φερθεί τελείως διαφορετικά ξεκινώντας πριν από δεκαετίες''.
Αναστάτωση δε, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Γιούνκερ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να δηλώνει έκπληκτος και τους πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σημίτη, να αρνούνται ότι έχουν κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ''φωτογράφισε'' τον Κ. Καραμανλή, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ 99,5, δήλωσε ότι κακώς ερμηνεύεται πως τα περί ''διεφθαρμένης χώρας'', μπορεί να τα έχει πει ο Κ.Καραμανλής, ενώ αναφερόμενη στον Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι ''Το έκανε τούμπανο. Μου προκαλούσε σοκ. Υπάρχει και ένα όριο στο αυτομαστίγωμα και στο πόσο μπορείς να ξεφτιλίσεις την χώρα σου. Με ενοχλεί ότι ένας πρωθυπουργός μιλά έτσι για την χώρα του''.
Παράλληλα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή, άδικες και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ένας ενεργός πολιτικός, που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.