Μέσα στην αβεβαιότητα και με το φόβο ότι μπορεί να επιστρέψει στη Β' Λυκείου προετοιμάστηκε για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις μια μαθήτρια σε Γενικό Λύκειο της υπαίθρου του Νομού Ηρακλείου.
Η μαθήτρια κατά το σχολικό έτος 2008-2009 και ενώ φοιτούσε στη Β' τάξη έκανε πολλές απουσίες για λόγους υγείας. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό των γονιών της, οι καθηγητές θεώρησαν ότι έπρεπε να επαναλάβει την τάξη για μια μόλις παραπάνω αδικαιολόγητη απουσία και χωρίς να έχουν υπολογίσει σωστά το Μέσο Ορο της βαθμολογίας της. Επειδή δεν κατάφεραν να πείσουν τους καθηγητές του Λυκείου να επανεξετάσουν την περίπτωση, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Η δικηγόρος της οικογένειας Κατερίνα Καλομοίρη λέει ότι η φοίτηση της μαθήτριας στη Β' Λυκείου κρίθηκε ανεπαρκής με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και γι' αυτό έγινε προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αμεσα κατατέθηκε αίτηση ακυρώσεως για την απόφαση των καθηγητών, καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεώς της με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητήθηκε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, έτσι ώστε η κοπέλα να μπορέσει να συμμετάσχει στις προαγωγικές εξετάσεις για τη Γ' τάξη. Το αίτημα της προσωρινής διαταγής έγινε δεκτό και η μαθήτρια πήγε να δώσει εξετάσεις, ενώ η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει. Οπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Καλομοίρη, η μαθήτρια αναγκάστηκε να δίνει δύο-δύο τα μαθήματα και κατάφερε να προαχθεί. Αμέσως μετά εκδικάστηκε η αίτηση αναστολής, η οποία έγινε δεκτή και τον περασμένο Σεπτέμβριο συνέχισε τη φοίτησή της στην τελευταία τάξη του Λυκείου, με την εκκρεμότητα πάντα ότι μπορεί να επέστρεφε στην προηγούμενη τάξη, εφόσον δεν γινόταν δεκτή η αίτηση ακυρώσεως της απόφασης των καθηγητών!
Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας, με τη μορφή του κατεπείγοντος εκδικάστηκε στις 21 Ιανουαρίου 2010 η αίτηση ακυρώσεως, αφού είχε προηγηθεί θετική τοποθέτηση της εισηγήτριας-εφέτη ως προς το περιεχόμενό της. Στο μεταξύ, η κοπέλα συνέχιζε να προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και η απόφαση εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε ένα μήνα μετά. Η απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί και για να μπορέσει η μαθήτρια να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, χρειάστηκε να κοινοποιηθεί απόσπασμά της στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου και στο Λύκειο όπου φοιτούσε.
Η δικηγόρος Κατερίνα Καλομοίρη επισημαίνει: «Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη διότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η υπόθεση θα έχει θετική έκβαση.
Συνέτρεχαν λόγοι ακύρωσης της απόφασης και γι' αυτό οι γονείς μπήκαν σ' αυτή τη χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Με αφορμή αυτήν την περίπτωση θα πρέπει τα σχολεία να "διαβάζουν" και να εφαρμόζουν τους νόμους με μεγαλύτερη προσοχή και ν' αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση παιδιού ξεχωριστά, ειδικά όταν αυτά φοιτούν στο Λύκειο και ενδεχομένως να κρίνεται και το μέλλον τους από πράξεις ή παραλείψεις των εκπαιδευτικών».
Η απόφαση
Ολη αυτή η αναστάτωση και η ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια της μαθήτριας για έναν περίπου χρόνο προκλήθηκαν από μία μόλις επιπλέον αδικαιολόγητη απουσία και γιατί δεν συνυπολογίστηκαν όλα τα μαθήματα της Β' Λυκείου στο Μέσο Ορο της βαθμολογίας. Αναγνωρίζοντας παραλείψεις των καθηγητών, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε ότι «η φοίτηση της μαθήτριας θα έπρεπε να εξεταστεί εάν κατ' εξαίρεση θεωρείται ανεπαρκής με πράξη του Συλλόγου των καθηγητών. Συνεπώς η προσβαλλόμενη πράξη με την οποία δεν εξετάστηκε η περίπτωση του κατ' εξαίρεση χαρακτηρισμού της φοιτήσεως ως επαρκούς, είτε μη νομίμως υπελήφθη ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή της συγκεκριμένης περιπτώσεως στη διάταξη αυτή είναι μη νόμιμη και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί, αφού γίνει δεκτός ο σχετικός λόγος της αιτήσεως ακυρώσεως».
Σύμφωνα με το νόμο, ως επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε από 115 έως 164 απουσίες, με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις 50 είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια, καθώς και ότι η επίδοσή του κρίνεται ικανοποιητική, δηλαδή έχει Μέσο Ορο τουλάχιστον 15. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μαθήτρια, σύμφωνα με τους καθηγητές, είχε 122 απουσίες, απ' τις οποίες οι 71 ήταν δικαιολογημένες και οι 51 αδικαιολόγητες. Οπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο, η 51η αδικαιολόγητη απουσία έγινε στις 27 Απριλίου του 2009 και οφειλόταν σε ωριαία αποβολή, «όπως αναγράφεται στο ημερήσιο δελτίο απουσιών και συνυπολογίστηκε ως αδικαιολόγητη, άνευ ειδικότερης αιτιολογίας». Το Διοικητικό Εφετείο θεώρησε ότι λανθασμένα συνυπολογίστηκε στις αδικαιολόγητες και όχι στις δικαιολογημένες απουσίες, ενώ η δικηγόρος Κατερίνα Καλομοίρη εξηγεί ότι δόθηκε ως τιμωρία ωριαία αποβολή στη μαθήτρια πέντε λεπτά πριν λήξει το μάθημα, χωρίς να βγει από την αίθουσα, επειδή στο μάθημα του Δικαίου είχε πάνω στο θρανίο το βιβλίο των Μαθηματικών! Οσον αφορά στο Μέσο Ορο, σύμφωνα με το σχολείο ήταν 14 και 5/15, όμως σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου ήταν 15 και 2/17 γιατί δεν είχαν συνυπολογιστεί τα μαθήματα των Εφαρμοσμένων Υπολογιστών και της Φυσικής Αγωγής, κάτι το οποίο προβλέπεται όταν πρόκειται για την περίπτωση υπολογισμού των απουσιών.