Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Καζαντζάκη 2014-2015

Δημοσίευση: 22/10/2014 07:10
Συντάκτης: Μανώλης Βαρούχας
1943 προβολές

Το Μουσείο Καζαντζάκη με χαρά ανοίγει και φέτος, για πέμπτη συνεχή εκπαιδευτική περίοδο, τις πύλες του στους μαθητές και υποδέχεται τη σχολική χρονιά με εννιά (9) νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Μυρτιά (Βαρβάροι), σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην περιοχή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν χειρόγραφα, σημειώσεις και δείγματα αλληλογραφίας του συγγραφέα, τις πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ' άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του και πολλά ακόμη κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΝΚ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικιακής ομάδας, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του χώρου και το Διαθεματικό Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΕΠΠΣ). Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια «μουσείο» και κυρίως με την προσωπικότητα και το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Μέσα από μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης, τα παιδιά γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, παρατηρούν τα αντικείμενα, ανταλλάζουν ιδέες και απόψεις, ερευνούν και εκφράζονται ελεύθερα με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Το Τ.Ε.Π. του ΜΝΚ έχει ως αποστολή να μετατρέψει την επίσκεψη στο μουσείο σε μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των παιδιών. 

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν στις συλλογές του Μουσείου και στηρίζονται στη βιωματική συμμετοχή της ομάδας, ενισχύοντας την ανακάλυψη, τη δημιουργία, την πρωτοβουλία και την κριτική σκέψη. Μέσα από τις διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου του Καζαντζάκη οι μαθητές προσεγγίζουν και γνωρίζουν τις Καλές Τέχνες, το μαγικό κόσμο του Θεάτρου, τη δημιουργικότητα της μυθοπλασίας, την ομορφιά της ανακάλυψης, τη δύναμη του λόγου και ένα πλήθος κρυμμένων πνευματικών θησαυρών στον χώρο του Μουσείου.

Προγράμματα για σχολικές ομάδες:

«Οδύσσεια: Ένα παραμύθι με κύματα...»
Νηπιαγωγείο – Διάρκεια: 75’ 
Ο Οδυσσέας, ένας ανήσυχος ήρωας, μας ταξιδεύει στο ΜΝΚ. Περνώντας ήρεμες θάλασσες, υπερπηδώντας μεγάλα κύματα, μάς αποκαλύπτει τα μυστικά της οικογένειας του Νίκου Καζαντζάκη, τα μυθιστορήματα και τα μακρινά του ταξίδια. Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Νίκος; Τι βιβλία έγραψε; Ποιες χώρες ανακάλυψε στα ταξίδια του; Ο Οδυσσέας, όμως, έχει ένα ακόμα μυστικό να μας αποκαλύψει... 

«Το σεντούκι του Καζαντζάκη»
Α’ και Β’ Δημοτικού – Διάρκεια: 90’
Ένα παλιό σεντούκι ζωντανεύει τις αναμνήσεις του σπιτιού και της οικογένειας του συγγραφέα... Πώς ζούσαν τότε; Ποια αντικείμενα χρησιμοποιούσαν; Τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν την οικογένεια του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τις φωτογραφίες και τα οικογενειακά κειμήλια.

«Συνέντευξη μ’ έναν ήρωα»
Α’ και Β’ Δημοτικού – Διάρκεια: 90’
Ποιες ερωτήσεις θα κάνατε στον αγαπημένο σας ήρωα; Ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσετε τη συνέντευξη που πάντα ονειρευόσασταν! Οι μυθιστορηματικοί ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες σας τις ερωτήσεις και να σας αποκαλύψουν τις υπέροχες ιστορίες του λογοτέχνη. Αλήθεια... ποια ιστορία θα γράφατε για τον δικό σας ήρωα;

«Οι ιδέες που ταξιδεύουν...»
Γ’ και Δ’ Δημοτικού – Διάρκεια: 90’
Πώς ταξιδεύουν οι ιδέες; Και αν ταξιδεύουν... μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ ανακαλύπτουν τα μηνύματα που στέλνουν οι ήρωές του. Με αφορμή τους ήρωες, τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, δίνοντας το δικό τους μήνυμα, ταξιδεύοντας τη δική τους ιδέα.

«Ταξιδεύοντας: Ισπανία, Αίγυπτος & Κίνα»
Γ’ και Δ’ Δημοτικού – Διάρκεια: 90’
Ισπανία, Αίγυπτος, Κίνα: τρεις προορισμοί, ένα ταξίδι. Ο Νίκος Καζαντζάκης μας αποκαλύπτει τους ανθρώπους που γνώρισε, τα αντικείμενα που μάζεψε, τα βιβλία που έγραψε. Τι είχε μέσα στη βαλίτσα του; Ποιες είναι οι εντυπώσεις του; Ποιο είναι το κοινό στοιχείο σε όλα του τα ταξίδια;

«Ο Διανοούμενος και ο Δράκος»
Ε’ και Στ’ Δημοτικού – Διάρκεια: 90’
Έτοιμοι; Φώτα, αυλαία... πάμε! Οι επαγγελματίες του θεάτρου ετοιμάζουν την παράσταση «Ο Διανοούμενος και ο Δράκος». Ποιος είναι, όμως, ο Δράκος; Τι χρειάζεται να κάνει ο ενδυματολόγος; Ποια είναι η δουλειά του σκηνοθέτη; Τα παιδιά μελετούν τις συλλογές του Μουσείου και να ανεβάζουν τη δική τους θεατρική παράσταση. Πώς τελικά η πραγματική ζωή γίνεται θέατρο;

«Εφημερίδα: Ελεύθερος Λόγος»
Ε’ και Στ’ Δημοτικού – Διάρκεια: 90’
Ο Νίκος Καζαντζάκης αρθρογραφούσε σε πολλές εφημερίδες... Σε τι αναφέρονταν τα άρθρα του; Για ποιο λόγο τα έγραφε; Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε δημοσιογράφους και ερευνώντας τις συλλογές του Μουσείου, συγγράφουν την εφημερίδα του Καζαντζάκη. Τι θα διαβάσουν οι αναγνώστες της εφημερίδας αυτής;

«Αναφορά στον Γκρέκο»
Γυμνάσιο – Διάρκεια: 90’
Πόσες τέχνες υπάρχουν σε ένα μουσείο; Πώς ένας καλλιτέχνης στέλνει το μήνυμά του μέσα από το έργο του; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις καλές τέχνες, συνειδητοποιώντας ότι ο κάθε άνθρωπος εκφράζεται με το δικό του μοναδικό τρόπο. Με αφορμή τις συλλογές του Μουσείου και τον ίδιο τον Νίκο Καζαντζάκη, εμπνέονται και δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά.

Προγράμματα για οικογένειες:

(Έναρξη 30 Νοεμβρίου. Δηλώσεις συμμετοχής από 15 Νοεμβρίου. Τα οικογενειακά προγράμματα θα υλοποιούνται την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα).

«Ο δικός μας οδηγός»
Οικογένειες – Διάρκεια: 120’
Τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε ένα μουσείο ως οικογένεια; Ποια παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε; Γονείς και παιδιά ερευνούν μαζί τις συλλογές του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, γνωρίζοντας από κοινού τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. 

Αποστολή τους; Να ξεχωρίσουν το αγαπημένο τους έκθεμα και να σχεδιάσουν το δικό τους παιχνίδι με αυτό. Με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, οι οικογένειες δημιουργούν τον δικό τους οδηγό του Μουσείου.

Το Μουσείο Καζαντζάκη θα ενημερώνει συνεχώς για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα προγράμματα για παιδιά και οικογένειες που θα υλοποιούνται το Σαββατοκύριακο, καθώς και για τις εξωτερικές του δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη συμμετοχή σε αυτά, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

Τηλ.: 2810 741689
E-mail: edu@kazantzaki.gr
Υπεύθυνη ΤΕΠ: Αλεξάνδρα Μαραβέλια (Εκπαιδευτικός - Μουσειολόγος)